Борисов посъветвал колегата си от Северна Македония Зоран Заев да не си подава оставката

0
2761

Няма да налагаме оръжейно ембарго на Турция, рече той

Премиерът Бойко Борисов посъветвал колегата си от Северна Македония Зоран Заев да не си подава оставката, защото свършил много работа.

Двамата разговаряли тази нощ няколко пъти, след като стана ясно, че европейските лидери за момента отказват започване на преговори за членство в ЕС на Северна Македония и Албания. Часове говорихме с него, те са емоционални, положиха много усилия, никоя държава не си е сменяла името, разказа той.
По думите му нищо не е приключено и са били отчетени положените усилия. Борисов коментира, че има страх от разширяването на Съюза, но припомни българската подкрепа за двете страни.

Никой не е казал не, всеки казва да се подготвят максимално добре, за да нямаме после проблеми, изтъкна той.

Борисов припомни, че когато страната ни вземаше своето решение за присъединяване в ЕС и НАТО, всички са били категорични, че това е нашият път. Ако в Северна Македония и Албания има сили, които в даден момент биха могли да се върнат назад, това също е голям риск, посочи премиерът.

По повод предстоящия доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка, той каза, че сме изпълнили всички препоръки. Така че да видим сега какво ново ще се появи, каза министър-председателят, според когото десет години винаги се намира нещо, независимо кое правителство е.

Борисов съобщи, че евролидерите са приели, че всяка една държава сама решава дали да наложи оръжейно ембарго на Турция заради конфликта със Сирия. След спиране на огъня не виждам смисъл да си наложим такова за българската военна промишленост, посочи той.

На въпрос за какъв евробюджет ще настоява България, Борисов каза, че искаме 1.3% от БВП.

По темата за оставките в БФС той заяви, че те са изцяло работа на Съюза.

„Казал съм само, че с това ръководство на БФС държавата, правителството, няма да има финансови взаимоотношения. Където и да отидеш – искаме стадион. Това са 15-20 млн. за всеки от тях. Трябва ли държавата да ги даде за това, което обществото не приема“, попита Борисов.

Премиерът допълни, че не иска да разговаря с Борислав Михайлов по спортните въпроси и да поеме всичките му пасиви.

Веселина Йорданова
dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук