Борисов пристигна във ВСС заради SMS-а до Лозан Панов

0
676

Бойко Борисов пристигна в сградата на ВСС, след като Лозан Панов показа есемес, за който твърди, че е от премиера, пред медиите и пред целия съдебен съвет. Министър-председателят потвърди, че е от него, но не каза кой му го е пратил.

Хронологията

По време на заседанието на ВСС шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов получил есемес на телефона си с подател Б Борисов, с текст на латиница, който гласи следното: „Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите за двете каки! Не го приехме“, след което го показа на съвета и на медиите.

Панов твърди, че това е номерът, с който си комуникира с премиера и съответно е записал неговото име. На заседанието на ВСС се обсъждаше скандалът със записите на бившите вече съдийки Румяна Ченалова и Владимира Янева, които министър-председателят нарече двете каки. Обсъждането беше прекратено заради действията на Панов.

От показаното става ясно, че текстовото съобщение е изпратено днес, в 12:14 часа, както и че телефонът на Панов е с настройки на немски език.

Предполага се, че есемесът е изпратен първо до министър-председателя от член на ВСС и след това той е препратен до Панов. Целта остава неясна.

Панов: Да кажат компетентните органи

„Запознал съм всички членове на ВСС с есемеса, който съм получил, говорим за прозрачност, обективност и работа на институциите. Това, е нещо което се е случило и затова го показвам пред вас. Това, което мен ме притеснява е „Не го приехме“ – част от написаното в съобщението. Когато го получих, аз попитах колегите дали сме взели решение и решение още няма. Как се е случило и какво това трябва да кажат компетентните органи“, каза още Лозан Панов.

Стана ясно, че шефът на ВКС е показал съобщението и на главния прокурор Сотир Цацаров.

Какво каза Борисов

Бойко Борисов пристигна в ВСС малко преди 14:00 часа афектиран, но в думите му се съдържаше декларация, че уважава съдебните кадровици, че не вижда никакъв проблем в комуникацията си с тях, че съдебната система работи много, но и че не му е приятно да чете непрекъснато в медиите как ВСС иска да го изслуша по така наречения случай „Яневагейт“, а пък той не идва, предаде БНР.

Членове на Съвета се опитаха да му обяснят, че всъщност той не е канен да бъде изслушван по този случай и че целият сюжет се е развил около въпросния есемес, който получи Лозан Панов и в който на Борисов се докладва, че Панов отново е искал да бъде изслушан по така наречения „случай с двете каки“, но Съветът не е приел решението.

За Борисов покана за изслушване във ВСС била равносилна на това той да извика съдебните кадровици на заседание на МС. Той съобщи, че няма нищо против, ако има някакво извършено от него престъпление, прокуратурата да го разследва, да го осъди, но не вижда да има такова. Отрече да има каквато и да е намеса по случая с цитираните и обсъдените разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова. За уточнение потвърди, че няма вайбър, тъй като в част от тези разговори се твърди, че е пращал съобщения по вайбър.

Премиерът обърна нещата в политика, като обясни, че за него е недопустимо съдебните кадровици да се занимават с политика. Той направи връзка с анонсирания вчера нов десен проект на Радан Кънев, като каза на съдебните кадровици да не се подават на намеренията на някакви хора да правят нови десни проекти, които да го победят на изборите./ТРУД

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук