Борисов сдава властта до месеци, уверени от Демократична България

0
3968

„Господин Борисов няма да иска по негово време да гърмят гнили ябълки от напреднала ферментация. Сигурен съм, че ще поиска да прехвърли това удоволствие на Корнелия Нинова“. Това каза Христо Иванов на пресконференция на Демократична България в коментар на въпрос кога вижда следващите избори.

Иванов посочи, че това също така ще бъде ключов аргумент за неговата кандидатура за президент след няколко години.

„От гледна точка на тази логика очаквам той да намери начин да слезе от властта около януари месец. Единственото обяснение за неговата челобитнина в Москва беше опит да си осигури, когато слезе от властта гаранции геополитически, че няма да го вкарат в затвора, за да може да се кандидатира за президент. Това е една малка пречка, която би могла да възникне и затова търча при Путин по този унизителен начин, защото няма нито икономическа, нито политическа логика в това да завиеш толкова рязко към Москва“, коментира Иванов.

Бившият правосъден министър бе категоричен, че единствената логика е неговото лично оцеляване – да не се повтори 2013-та година. „Защото 13-та година свърши добре за г-н Борисов, но почна зле – щеше да влиза в затвора. Въпросът сега е да свърши също толкова добре, но да не почва зле с този риск“, припомни Иванов.

По време на пресконференцията Иванов заяви, че се намираме в сезона на преразпределение на власти. „Това ще доведе до избори рано или късно след няколко месеца. Въпросът е българското общество да направи разлика между тези, които наричат нещата с имената им и са готови да се борят за реални промени и онези, които искат да продължават по старому с малки изменения в персоналния състав“, посочи той.

„Авгиевите обори на българската държавност пак се клатят. Техните обитатели нервно се раздвижиха. Избирателната кокоша слепота на прокуратурата беше прекъсната и тя изведнъж започна да забелязва неща, които по площадите на София и на други градове се крещи, за които истинската опозиция от Демократична България крещи от години“, каза Иванов.

Той бе категоричен, че очаква преразпределение на собствеността в банките, преразпределение на собственост в медиите, преразпределение на собствености и икономическо влияние в енергийния сектор.

„Някой трябва да финансира Гинка, някой трябва да осигури онази банкова гаранция за „Южен поток“, която предния път стана причина КТБ да бъде срутено. Въпросът е: кой ще ни даде пари, някой трябва да поеме отговорността, когато започнат сериозни стрес тестове на банките ще лъснат всички гнили ябълки, които досега БНБ прикриваше усилено.

Цеко Минев трябва да бъде натиснат да продаде своя дял в Първа Инвестиционна банка, каза Иванов.

Това, което виждаме е поредното доказателство, че българската прокуратура не е прокуратура – тя е източник на корупция, източник на нелегитимна власти на нелегитимно преразпределение на икономическо влияние“, коментира още Иванов.

Той попита: Защо прокуратурата дава указание на МС, а не повдига обвинение? Защо се вижда само тази част от картината, а не се вижда пълната картина, изразена в множество сигнали?

По думите му фактът, че прокуратурата се плесна по челото и видя, че имаме едни сигнали, които досега са били замитани – визира казуса с „Юлен“ и решението на Прокуратурата да даде препоръки на Министерски съвет за възстановяване на разпоредбите на концесионния договор е доказателство, че сме в състояние на хипотезата на чл. 123 на Конституцията, ал. 3. Тя дава основание за освобождаване на магистрати включително на главния прокурор, допълни Иванов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук