Борисов: Срещу избора на Гешев протестира една политическа партия

0
223

Христо Иванов като министър на правосъдието предложил правилата, по които се избира главният прокурор, а сега партията му протестира, уточни премиерът.

Не съм се месил този път в избора за кандидат за главен прокурор. Това каза в студиото на „Лице в лице” премиерът Бойко Борисов.

Сегашните протести против единствения кандидат за поста на обвинител номер едно Иван Гешев, според Борисов, са от една партия.

„Законът казва, че прокурорите номинират и излъчват кандидат за прокурор, така че ги оставих: каквото си изберат, това е”, допълни премиерът.

„Ако се върнем назад във времето, тези промени в закона ги предложи Христо Иванов, когато беше министър на правосъдието“, уточни още Борисов и  поясни, че става дума за законовите промени, според които прокурорите и съдиите номинират своите кандидатури.

Борисов обясни, че правителството е нямало как да предложи своя кандидатура, защото това би било намеса в съдебната власт. 11 души от Висшия съдебен съвет, който ще избере новия главен прокурор, са определени от парламента.

Все пак не искал да бъде лицемер, уточни Борисов, и допълни, че ако е трябвало да се излъчи от името на правителството кандидат за главен прокурор, то е щяло да бъде от ГЕРБ – Данаил Кирилов или Емил Радев.

„Можеше Христо Иванов да предложим“, каза премиерът по повод номинациите за главен прокурор и сподели защо Христо Иванов е напуснал неговия втори кабинет: „не му се е работило“. Иванов си подаде оставката, след като промените в Конституцията, касаещи съдебната реформа, бяха отхвърлени в предишния парламент, включително с гласовете на ГЕРБ.

Според Борисов обаче тези промени не са минали, защото Иванов е подразнил със свое изказване други политически партии. „Всичко, каквото е искал, съм го направил. Можеше да видите колко закони е предложил да се променят“, каза Борисов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук