Борисов: С кандидатурата на Габровски предлагаме изход от кризата! Ако има избори март, ще има и май

0
322

С кандидатурата на Габровски предлагаме изход от перманентната политическа криза! Ако има избори март, ще има и май.

 

Държим политическата система да излъчи редовно правителство, Габровски има пълната свобода

 

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на брифинг в Стара Загора часове, след като проф. Николай Габровски взе първия мандат от президента Румен Радев.

 

Кандидатурата на утвърдения неврохирург според Борисов, е начин да бъдат привлечени действително образовани хора да помогнат сега на политическата класа, но заяви категорично:

 

„Сутринта имах дълъг разговор с парламентарната група, имахме два варианта, чисто партийна кандидатура, която щеше да се приеме като бламиране на първия мандат“, продължи той.
Аз отново направих крачка назад. Депутатите бяха много против. ГЕРБ-СДС решихме, че това е по-правилното за държавата, по-правилното за изход от тази перманентна политическа криза, защото и след март да има избори, ситуацията ще е същата, и тогава мога да се обзаложа, че ще има и през май“, заяви Борисов и отново подчерта, че ГЕРБ-СДС иска редовно правителство.

 

Лидерът на ГЕРБ благодари на депутатите си, че са се вслушали в думите ми кандидатът за премиер да е проф. Габровски. „Днес ако аз бях взел мандата, или който да е от лидерите на ГЕРБ, всеки щеше да каже, че така е обречен, защото имаме официални заявки на партиите“, обясни той избора си.

 

И посочи, че не е било трудно да убеди професора. „Аз съм говорил с него и на президентските избори. Търсехме безспорен граждански кандидат, не че не не сме граждани, някои са селяни. Той като седне,  излекува 10-15 000 души от тежки травми“, заяви Борисов.

 

Според него медикът няма политическия опит, не познава някои от хората, които е „гледал само по телевизията“, но НАТО и ЕС много бързо ще го приемат. Ако сме мъдри да му помогнем и на такъв експертен кабинет, това е единственият изход, настоя лидерът на ГЕРБ.

 

Това е малко като да те викнат запас – докторите са първите, които ги викат, защото трябва да лекуват, добави още той.

 

Не съм убеждавал проф. Габровски да приеме мандата. Имаше разговори, че безспорно виждаме, че България е най-зле от всички и така не е било никога. Условията са тези, когато поема ангажименти и отива сам да не пита всеки път, изтъкна експремиерът.

 

Габровски е с много здрав захват, неговите операции са по 6-7 часа, каза още Борисов.

 

Хайде заедно да изтеглим каруцата от тресавището“, призова бившият премиер.

 

 

И посочи, че преди време е казал на президента, че двама по-добре теглят една каруца от блатото. „Той си избра да я тегли с Киро и Асен. Такъв е животэн, плаща за грешките си. Аз платих за много от моите. Затова ГЕРБ се обновяваме и се опитваме да сме различни. Това трябва да е случва“, заяви Борисов, който обясни, че е в Стара Загора, за да благодари на партийната организация за добрите изборни резултати.

 

„Защото ако сумирате времето на служебните правителства Румен Радев е вече премиер и президент вече година, две, с кратки прекъсвания“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Последният, който може да се заподозре за симпатии към Радев, е ГЕРБ, категоричен е Борисов. 

 

Третият мандат е рискован, не знаем президентът на кого ще го даде. А и тези, които очакват, ние няма да говорим с тях, така, както и те не водят разговори с нас, отсече той.

 

Предприехме варианта за една безспорна, гражданска фигура, която е на доказан, умен, успял, патриот, критичен, доказан като образование, знания, умения, връх в неврохиургията, коментира още Борисов по повод кандидатурата за премиер на ГЕРБ на проф. Николай Габровски. Той е най-младият член-кореспондент на БАН и ние не му възложихме само да вземе един лист хартия от президентството, а да проведе разговори с цялата отговорност. Има пълната свобода да направи това, което иска и може, отсече Борисов.

 

България изглежда изключително зле отвън – политическата криза, липсата на редовно правителстнво, с тези упреци към други държави, никога не бих позволил и бих се намесил да кажа не, така не се прави, заяви експремиерът.

 

Ние сме изпуснали тези две години борбата с нелегалната миграция, заяви той.

 

Новите затънаха реално в корупция и българите плащаме газ, бензин, нафта, олио, на непосилни цени с 1% ръст на БВП според МВФ, Световната банка, БНБ, ЕК. Гърците са с 6%. Но тези две години нямат и план за възстановяване, а Мицотакис си взе парите, заяви още Борисов.

 

Не е истина, че се занимаваме само с Изборния кодекс – приехме редица закони, за F-16, за компенсация на бизнеса, за КПКОНПИ мина на комисия, удържихме закона за бюджета, приехме за оръжието за Украйна и т.н., припомни той на въпрос защо в парламента се занимават с Изборния кодекс.

 

Тези от ПП за 6 месеца внесоха един закон и сега говорят, че за една седмица сме говорили за Изборния кодекс. Ние си ги победихме с техните машини и с техните вътрешни машини, откраднаха, но пак си ги бихме с близо 6 процента разлика, заяви Борисов.

 

Сега партии с 12% са с претенции да управляват или петите и шестите дават акъл на първите. Ние щом сме различни партии, значи сме различни, не би трябвало по презумпция да правим коалиции. Много неща свършихме и много ще свършим, това е най-работещият парламент, заяви още експремиерът.

 

Борисов заяви, че проф. Габровски има пълната свобода си направи кабинет, но с все пак има и малки изисквания.

„Няма да приема, например, Кирил Петков да е финансов министър, разсмя медиите Борисов. Един Митко Радев – шефът на БНБ – има подобни финансисти в България, на които ахкаш и мълчиш. Не са много имената у нас – каквото има, всичко е в ГЕРБ“, отсече Борисов.

 

50 на 50 съм оптимист за правителство, заяви още той. 

 

Борисов отново атакува „Промяната“, че не са показали воля за борба с корупцията, а са затънали в нея. „Тези некадърници нямат план. Представяте ли си ние да управлявахме и да ме питате защо нямам план“, ядоса се той.

 

И цитира думите на президента Румен Радев от Албания, наричайки ПП шарлантания и думите му, че „тези хора са откраднали надеждите за промяна“. Те са прът в спиците България да тръгне напредкатегоричен бе Борисов.

 

Знаете ли, че по Плана за възстановяване, закони се внасят от МС, а не от парламентарните групи. 6 месеца партията на промяната не ги внесе. Затова от утре ударно ще приемаме тези закони, които МС пусна, коментира лидерът на ГЕРБ.

 

Две години тези бяха или премиер и финансов министър или министър на икономиката и финансов министър, две години, припомни той постовете на Кирил Петков и Асен Василев.

 

Вие си избрахте, цитирам Корнелия Нинова към Радев, аматьори, затова нямаме План за възстановяване, заяви още лидерът на ГЕРБ.Епицентър.бг

 

 

 

„>

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук