Борисов: Юмрукът на Радев роди партии, които не могат да управляват. Той фалира държавата

0
118

Юмрукът на Радев роди партии и коалиции, които доказаха, че не могат да управляват, а и не разбират материята. А тя е, че бюджетът е най-важният политически закон и се изпълнява от правителство с мнозинство. Но за да угодят на диктатора Радев, решиха да искат актуализация на бюджета и направиха така, че залагат бюджет не само до края на годината, но и за следващото правителство за следващата година!“

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънредна пресконференция на партията.

 

С какво право мен ме глобиха 300 лв. с игумена на Рилския манастир, а тези хора ходят без маски в парламента, попита в началото на брифинга Бойко Борисов, показвайки снимки на Асен Василев и Стойчо Кацаров в парламента.

 

„Защо нас ни глобяваха, защо изискват от ресторанти, бензиностанции, хората да носят маските, а те се разхождат в парламента като някакви извънземни богове. Че са богове, разбрахме. Кацаров, или плати глоба, или ми върни парите. Ето те изобличен. И всичките му лъжи са изобличени“, категорично заяви Борисов, показвайки снимките.

 

„Мика Зайкова казва, че има пари, същото казва и Асен Василев и признава, че моделът „Борисов“ е оставил в държавата в прекрасно състояние. Имало пари и излишък. Тогава защо обясняват някои партии, че не можело да се вдигнат пенсиите. Кое е вярно?“, попита Борисов.

 

Той припомни, че ГЕРБ са обвинявани за 50-те лв. върху пенсиите, а сега те вече са станали 120 лв.

„Тошко Йорданов днес казва, че нямало приходи. А защо Радев се е концентрирал само да си спечели изборите и оставя следващото правителство да се самоубие, като намали всички тези разходи, които са неразумни? За да може да обяснява пак, че е добър служебният му кабинет, а всъщност за създава и залага хаос“, кочентира Борисов.

Как си представят да вържат дефицита до 3%? Правителствата, които аз съм управлявал, винаги са били на излишък и бяхме втори в ЕС по най-малък външен дълг и с най-ниския дефицит. С тези разходи обаче не знам на колко процента ще отидем, сигурно вече сме над 5%. ЕС търпеше такова нещо заради ковид-кризата, но сега всичко се вдига като икономиката, защото не проспаха като Кацаров и Радев златните месеци за ваксинация и сега не затварят никъде. Само у нас се затварят, защото Кацаров си отиде на море, а Радев дори не знаем дали е ваксиниран“, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Напомням, че ще дойде наказателна процедура от ЕС за свръх дефицит и оттам следва, че правителството ще трябва за една година да ореже всички разходи и да се самоубие. Радев в момента самоубива следващо редовно правителство. Аз в такъв годеж няма да вляза, защото това съм го изживял с постната пица на Дянков, след като фалираха КТБ и трябваше над 6 млрд. лв. да възстановим. Народът тогава ни вярваше и удържахме, но сега кой може да има такова доверие. Ние вчера казахме, че не е страшно да има и по 120 лв. за три месеца, но е страшно да заложиш за догодина да няма приходи, а разходите да се вдигнат с милиарди“, каза Борисов.

 

Според него изходът от това, което правят Радев и шайката му, е да се тегли огромен дълг или да се плаща с данъци, като се орежат всички разходи.

„Защо Нинова и Йорданов не кажат, че вчерашното решение изисква увеличение на данъците? Не си купувайте изборите на Радев с тези пенсии за догодина. Надявам се, че Европа няма да ни остави пак с 3 долара пенсия, но ни гледат и се чудят какво става. Те се бият за ваксини, а ние ги даряваме. Къде са мерките за бизнеса, къде е помощта? Нали Радев говореше за Севера и Северозапада, къде са им парите за инфраструктурните проекти, които те ги взеха и ще ги похарчат, спряха проектите“, припомни Борисов ситуацията със строителството и ремонта на пътищата.

Държат се Каримански и Асен Василев за главата, чудят се и ДПС, а преди седмица ИТН и ДПС имаха годеж и щяха да правят Каримански шеф на БНБ“, припомни Борисов.

 

„Ти като се сгоди в Кърджали и ДПС ти дадоха гласовете, за да прекарате кандидата си преди Цвета Караянчева, за да не влезе в парламента, какво беше – любов от пръв поглед ли“, попита Борисов зам.председателя на ИТН Тошко Йорданов.

„Ако има там хора със здрав разум и Тошко Йорданов е искрен за бюджета, да седне с колегите и да видят как да вържат актуализацията на бюджета, за да не оставим така държавата. Макар, че се видя, че те няма да спрат да лъжат и се угажда само на исканията на Радев. Затова и не отварят избирателния кодекс да се броят квитанциите и ще лъжат отново на изборите, защото всичко е подчинено на това Радев да стане президент. Всичко се прави в името на това, дори и държавата да фалира“, обяви Борисов.

Кирил Ананиев бе категоричен, че предлаганите решения за бюджета в парламента са без аналог в историята на България.

„Дори за следващата година се залагат над 70 предложения, които ангажират над 3 млрд. лв., които ако се приемат, дефицитът ни ще бъде незапомнен“, предупреди Ананиев и бе категоричен, че ще влезем в процедура по поемане на дълг след санкции на ЕС.

Борисов дори предложи на Тошко Йорданов ГЕРБ и ИТН да излязат от парламента, за да не се случват тези глупости, за които и самият лидер на ПГ на партият ана Слави Трифонов е предупредил заради заложените разходи в актуализацията на бюджета.

Томислав Дончев припомни, че ГЕРБ още преди седмица са предупредили, че има риск от хаос заради преразхода в предложеният ана всички партии за бюджета.

„Всеки се опитва да предложи нещо за своите си избиратели и при липса на мнозинство, както и фактът, че го предлага назначено служебно правителство, води до тази ситуация. Аматьорщина е изобщо вкарване на подобна актуализация от подобно правителство, което е назначено и няма легитимност. Бащата на ситуацията в момента е президентът, а майките са партиите, които решиха, че се на промяната. Не ни чака нищо добро“, обяви Дончев.

Ананиев припомни също, че в заложения бюджет има 1,6 млрд. лв., които кабинетът на Радев е предвидил от Плана за възстановяване, но в същото време този план още не е подаден и няма никакви изгледи тези пари да се получат.

На въпрос защо участват в актуализацията и защо подкрепят някои предложения, Борисов отговори, че той се надява на разум и че ще си подкрепят само техните искания. Според него вече партиите са на избори и затова трябва ИТН и ГЕРБ да излязат, ако са верни думите на Тошко Йорданов, че и той не е съгласен със случващото се с бюджета.

„От 4 дни питам Христо Иванов за цените на горивата и не отговаря, защо не е искал данните, договорите с „Лукойл“, нали преди много ги искаше. Токът се вдига с 40 на сто, горивата с над 37%, газа също. Цените се качват също. Затова искаме тези 100 лв. или 120 лв. да се дадат за три месеца на пенсионерите“, отговори Борисов по повод гласуването на ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ видимо се ядоса на въпрос кога ще посочат кандидат за президент.

„Първо, трябва да знаем кога са изборите и дали са 2 в 1, за да кажем кандидат. Всеки път това ви го обяснявам и винаги едно и също ме питате. Има значение дали е в един ден или не е. Защо все едно и също ме питате? Злото за тази държава е Радев и това е единственият проблем и ние трябва да имаме кандидат срещу него, защото сега никой не му противостои“, обяви Борисов и поиска да говори по други въпроси.

Асен Василев като слуга на Румен Радев внесе бюджет, който да се самовзриви в погреба на парламент, който няма мнозинство! Като иска нещо да се случи, да извика партиите и да каже какво иска. Те имат мнозинство, как да нямат – как гласуваха шеф на парламента, как гласуваха шефове на комисии? Нали имаха миналата седмица ИТН и ДПС брак ли, секс ли, какво ли – когато щяха да правят Каримански шеф на БНБ“, попита лидерът на ГЕРБ.

Според него лидерите на всички партии ще трябва да се съберат и да обсъдят ситуацията, защото много скоро държавата ще е в такава криза, че няма да има друг начин.

„Едно време имаше кръгли маси, квадратни, ще трябва да се направи това, защото скоро ще е такава ситуацията в страната“, каза Борисов.

Асен Василев сериозно ли мисли, че сме балъци и ще му гласуваме такъв бюджет, с който да си прокарва партия? Сериозно ли го мисли това? Аз много пъти съм теглил тази каруца и знам какво е да им оправям после държавата – и след Станишев, и след Орешарски. Няма да го правим това повече“, отсече Борисов.

 

Този фарс трябва да приключи – има срок и трябва да се разпусне парламента и да отиваме на избори. Той бави, за да си гарантира изборите и да имат време да си направят партия“, каза лидерът на ГЕРБ по повод това кога трябва да се разпусне парламентът.

 

За скандала с Татяна Дончева и ИТН, Борисов коментира:

 

„Касичка. И двамата са много уязвими и затова почват да бягат в обясненията. Тошко каза половин милион за депутат, чух го. А колко е таксата да свалиш главен прокурор или да свалиш ГЕРБ от власт? Представяте ли си какви десетки милиони са се развъртели, понеже освен ГЕРБ няма друга здрава сила в държавата. Но народът се усети и сега пак ще ги победим, както винаги. Защото въпреки манипулациите с машините. И сега в България сме първа сила дори с техните машини“, каза Борисов. Той припомни, че Радев е сблъскал партиите и сега обяснява едно и също, като бяга от отговорност – че партиите били виновни.

 

„Да ви върна ли към Пламен Узунов с торбичката и митничаря и какво каза Ива Митева, че е искала първо Татяна Дончева – шеф на митниците! Е какво да говорим повече?! Всичко съм казал вече и се вижда какви са“, обобщи Борисов.Епицентър.бг

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук