Бриз от миналото: Вижте Варна преди 60 лета във фотоспомени от ранния соц

0
1681

Уникални снимки от времето, когато буквално за години перлата на Северното Черноморие стана морска столица на България

Продължаваме да ви показваме наследеното от минали епохи, онова, което е било и това, което днес се гради или руши. Ще ви поведем назад във времето, за да си припомним заедно, с усмивка и тъга, отдавна избледнели кадри, запечатани в съзнанието на всеки от нас.

Ще ви изненадаме със снимки от вашия роден край, от време оно, невиждани и объркващи като спомен от предишен живот. Сякаш вече е било. Ако и вие имате такива – изпратете ни ги. Ние ще им помогнем отново да видят бял свят. Адресът еinfo@retro.bg

Има дни, в които морската шир е равна и блестяща като разтопено сребро. Лъчите на лятното слънце се пречупват в огледалната повърхност и се стичат на златни потоци. В такива часове няма нищо по-хубаво от това да се плъзнеш с бяла платноходка и да слушаш как трептят и се губят гласовете на рибарите. Колко дивно хубави и незабравимо красиви са дните и нощите по нашето Черноморие! Лятото минава с огнени стъпки по ситния пясък и бронзира телата на летовниците. Нощите идват с пресен бриз, който сякаш е лечебен полъх за обгорелите хора, идват с музиката по градините и със спокойствие и усамотеност под сянката на кичести дървета. Чудно, неповторимо хубаво е черноморското лято!

В летните месеци брегът на морето става магнит за всички, които се стремят към слънцето и прохладата, към здравето и свежестта.

Да отидем във Варна! Назад, по вълните на времето…

1956 г. Сега Варна е наш, народен град. Неговото лице е украсено с ведростта и простора на морето, с нежно трептящия въздух през лятото, с чудните златни пясъци и волния писък на чайките.

За тринадесет години градът видимо измени стария си облик. Народната власт построи много жилищни блокове за трудещите се. За една година само в квартал «Аспарухово» издигнаха снага сградите на цял един нов квартал, наречен в чест на съветските строители «Дружба». Построени са хлебозавод, училища, физкултурни игрища и плувен басейн, модерен олимпийски стадион с лице към морето. Благоустроиха се улици, градини и площади. С небивало темпо се строят много нови жилищни кооперации и индивидуални домове.

В града кипи незапомнен и немислим за миналото културен живот. Създадени бяха държавен симфоничен оркестър и опера, куклен театър, музикално училище, постоянна художествена галерия, Военно-морски музей и Музей на революционното движение. Обогати се старият Археологически музей. Фондът на Народната библиотека нарасна от 50 000 на 200000 тома. Новооткритите пионерски домове и детски градини се изпълниха със смеха и глъчката на стотици дечица. Създаден бе Републикански научен институт по рибарство и рибна промишленост. Открити бяха нови училища. Хиляда и петстотин студенти се отправят всеки ден към аудиториите на Висшия институт за народно стопанство. А колко са самодейните колективи по учреждения и предприятия — хорове, оркестри, естрадни групи, танцови състави! . . . Държавните корабостроителни заводи «Георги Димитров» имат пълен самодеен симфоничен оркестър. Всичко това бележи един несъмнен културен успех — Варна достойно се нарежда на първите места след столичния град.

Към Варна и нейното чудно хубаво крайбрежие са обърнати очите на десетки хиляди хора от страната и от чужбина. Щом юни опърли с жегата си тучните родни нивя и пясъкът по крайбрежната ивица стане като жарава, започват да прииждат гостите — от полето и от планината, от малкото селце и от душния град. Шумен народ, зажаднял за почивка и простор, за слънце и йодов дъх на водорасли, изпълва десетките почивни станции и домове и хилядите отредени за курортисти стаи в големия град.

Във Варна гостите могат да намерят всичко. От пролет до късна есен красиво подредени търговски магазини предлагат обилни продукти и плодове — едри мъхести кайсии и праскови, тежки крайморски дини и налети със сладост бели гроздове. Истинско щастие е да се прекара няколко седмици тук.

И народът приижда. Само в станциите и домовете на профсъюзите летуват повече от 6000 работници и служащи. Други тридесет хиляди идват на свободно летуване. Все по-големи са групите на чуждестранните летовници. През последните години градът стана просто тесен да побере своите гости.

Държавата започва широко строителство за разширяване и благоустрояване на този пръв наш морски курорт. Серия от най-модерни и луксозни хотели се строят в местностите «Курорт Варна» и «Златните пясъци» с 2600 легла, ресторанти, сладкарници, паркове. . . Прокарани са вече асфалтови пътища, по които ще полетят нови автобуси и леки коли. Завърши строежът на летния театър с 1800 места. Северните склонове на околността се превръщат в лесопарк с дължина от 20 километра.

Особено големи са грижите на народната власт за децата и юношите. Техните лагери са устроени удобно и красиво край брега и привличат шумни орляци младежи от всички краища на страната и от много чужди държави. Повече от двадесет страни, включително и народнодемократичен Китай и братска Корея, изпращат своите деца на летуване във Варна. Пионерският международен лагер е едно от най-привлекателните места в курорта лете. Часовете, прекарани там, са незабравими за цял живот.

А плажовете! Това е всъщност най-ценното нещо на града. През интензивните курортни дни те се запълват така гъсто, че понякога е трудно да си намериш място. През 1956 г. имаше дни, когато през плажовете минаваха дневно до двадесет хиляди души.

А излетите и екскурзиите! Като чайки се носят красивите пътнически кораби на Българския морски флот към Несебър, Созопол, Обзор, Балчик, Ропотамо и близкото устие на Камчия. С автобуси се отива до Содовия завод, Девненските извори, Побитите камъни, живописния Аладжа манастир.

Безценно богатство е курортът Варна за нашата малка, но красива страна. Гордост изпълва сърцето, когато виждаш как пред очите ти градът придобива всеки нов ден все по-благоустроен вид и става силно желан център за курортисти и екскурзианти и от чужбина. Който е прекарал там почивката си, никога не ще забрави лъчите на юлското слънце, хладните синьозелени води на морето и топлите нощи с едри трептящи звезди. И винаги ще иска да се върне там отново, в нашата черноморска красавица, във Варна!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук