Британска акушерка описа УЖАСА ДА РОДИШ В БЪЛГАРИЯ: Бръснат родилката, правят й клизма и накрая я…

13
20304

Да се спрат нечовешките практики, прилагани по време на раждане в България и да се накара българското здравно министерство да сложи край на остарелия начин, по който българките са принудени да раждат. Затова призовава британската акушерка Трейси Купър, която е била по европейски проект в рамките на 10 дни в България в края на месец май.

Тя е наблюдавала отношението на лекарите, самото раждане и грижата за майката и бебето в страната ни. Нейна британска колежка е написала много крайна статия в сайта си след „невероятните отзиви“ на Трейси Купър по отношение на раждането в България, която вече се коментира в здравните среди в европейската общност: „Време е да надигнем глас срещу раждането в България“ – гласи статията.

В нея акушерката била у нас – Трейси Купър, описва раждането в България, така: „На бременността и раждането се гледа като на рисково събитие, разчита се на апаратура и медикаменти и много ненужни изследвания. По време на раждането се правят клизма, бръснене, натиска се корема на родилката, бие се рутинно окситоцин и се прави епизиотомия“, възмутена споделя английската акушерка.

Тя е изумена от факта, че бебетата се разделят от майките веднага, а бащите не са в стаята изобщо.

„Вие сте напълно обездвижена, акушерката е буквално легнала върху вас и притиска корема ви с цялата си тежест, докато ви правят рутинна епизиотомия. А когато излезе главичката на бебето, лекарят го издърпва, без да има контракция. Бебето ви е отнесено веднага и не можете да го видите най-малко два часа? Това се случва всеки ден. Това трябва да спре!“, разказва Купър и призовава европейката общност да спре това.

Според нея тези практики са нехуманни, а България е далеч от европейското раждане. Според британската акушерка Трейси Купър много жени в България имат само по едно дете, тъй като не искат да раждат повече в такива условия. Някои пък искат да раждат сами у дома, за да избегнат упойките. „Грижата за родилките не е на основата на доказани практики, а на рутинни и остарели процедури“, заключава акушерката, пише OFFnews.

Трейси Купър дава за пример и статистиката: В България процентът на ражданията с цезарово сечение е цели 42%, перинаталната смъртност е 11 /1000 при средна за ЕС 7,14/1000, мъртвородените деца са 8% при средни стойности за ЕС от 5,27%, неонаталната смъртност е 4,5%, при средна стойност за ЕС от 2,74%.

Европейската общност трябва да направи нещо тези практики да бъдат спрени – призовава в крайна сметка Трейси Купър.

Източник: bnews.bg

13 КОМЕНТАРИ

  1. Аз родих в Окръжна не съм плащала ,бях си сама идваха от време на време ,да ме виждат ,което си е добре .Понякога имаш нужда да си сам с болката .Пишех си с майка ми ,и тя ми казваше еми боли да нормално хахахх.Е събудих доктор Белчева ,от пъшкания и тя изроди детенцето ,с помоща на Адриана акошерка.Родих с 6 см.разкритие ,едно шевче мънинко.И два напана .Доволна съм ,понякога бяха и груби ,но като цяло бях в сигурни ръце.Бог беше с всички нас .Може би просто не трябва да се страхуваме ,и нещата минават по гладко.И да не бъдем глезанки а твърди жени.А ЗА МЪЖА ,НАИСТИНА ПО ДОБРЕ ДА НЕ Е ТАМ .Като родих Доктор Белчева каза да се обадя на таткото ,аз и казах ама той спи!!!хахаха звъннах му и той дойде веднага ,а те бързо прибраха ,окървавените чаршафи и ме завиха да не гледа .Доста внимателно и съобразително.И ми казаха няма да ти оставяме бебето ,за да почиваш ,също доста съобразително.На втория ден от престоя ,една сестра дойде и ми каза вечерта ,искаш ли да взема бебето да си почиваш ,бях останала сама в стаята ,и и казах добре.Защото преди това имаше и други майки и други бебита и те плачат вечер .Доста съобразително ,без едно левчеда съм платила.Има странни методи като да ти скачат на корема ,или да правиш клекове за да родиш.Но индианките са раждали на колене ,еврейките също и се хвалят с плодовитостта сиилесните раждания .МАМИ НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ И ВСИЧКО ЩЕ Е ОК ,ДИШАЙТЕ МНОГО И СЕ ОТПУСКАЙТЕ.ДИШАНЕТО ОТВАРЯ ,ДЕТЕРОДНИЯ КАНАЛ И ВИ КАРА ДА СЕ ОТПУСНЕТЕ.АЗ СПЕЦИАЛНО ГЛЕДАХ РАЖДАНИЯ ,И ИМ КАЗВАХА ДИШАЙ ДИШАЙ ,НАМЕН НЕ КАЗВАХА НО АЗ ДИШАХ ,ТРУДНО НОСЕ ОПИТВАХ ,Е РЕЗОЛТАТ ДВА НАПАНА ,НИКОЙ НЕ МИ Е ДЪРПАЛ ДЕТЕТО .

  2. Срам ме е,че съм българка…ходила съм в много държави и винаги когато ме питат от къде съм,винаги съм казвала,че идвам от Русия…не само заради това,че сме изостанали…крадлива държава,прост народ… … и изобщо не ме интересува мнението на заблудените родолюбци.

    • Ami zashto ne otidesh vav Rosiq i ne si napravish Rysko grajdanstvo i se otkaji ot Balgarskoto nesmqtam che sme tolkova otvratitelni kolkoto se izkazvash az sam na 28 godini i sam rodila 2 deca sas parvoto vsichko beshe mnogo lesno no sas vtoro nebeshe taka no pak predpochitam da rodq vav Balgariq vav moqta strana prossto ima mnogo razglezani jeni koito isjat sas magicheska prachka vsichko da stava e pri rajdaneto nqma kak da stane

      • Едно аз не мога да си обясня.Как една 28 годишна жена,в рамките на 8 изречения може да допусне толкова правописни грешки.Мила Красимира,толкова ли твоята страна не успя да те научи поне на правопис!

  3. Как така събудих доктор Еди коя си 😀 тя там на почиека ли е? И как ще бъдат груби? Не бих позволила да ми кажат копче!

  4. В страната на акушерката Трейси Купър примерно до 3-я месец на бременността изобщо отказват да наблюдават бъдещата родилка под предлог, че ПРИРОДАТА СИ ЗНАЕЛА РАБОТАТА!

  5. В страната от където идва акушерката абортите по желание са позволени до 24 седмица…много хуманно

  6. От цялото си сърце се радвам,че двете ми раждания бяха в чужбина! Успяхме да се се насладим с моя мъж на моментите,в които се появиха на бял свят нашите дечица! А да не говорим за прекрасното отношение на персонала и ме гледаха като принцеса! Съжалявам тодилките в България!!!!

  7. Лелеее , живи сме за ореваване тук в България . Аз пък с гордост казвам , че съм българка . При ражданията , които са две не са ми правили клизми или бръснене и въпреки болкоите пожелавам на всяка майка да изпита това което изпитах аз с второто си дете . С него разбрах какво е истинско раждане . А колкото до коментарите на докторката , ще и кажа , че в България намалялата раждаемост е заради безпаричието на хората , а не заради раждането . По – глупаво изказване не бях чела .

  8. След 24 часа родилни болки ме обръснаха,направиха ми клизма и буквално ме захвърлиха в една тъмна стая,беше полунощ,като лекарката пред мен каза на акушерката да я събуди в 6 часа!Нямах никакъв интервал на болките,в един момент вече неможех да движа краката си,ръцете ми трепереха и получих тикове по лицето.Да в 6 сутринта докторката се появи заедно с акушерката,за да почистят под мен и ме уведоми,че след макло ще дойде другата смяна и ще раждам,да ама след малко заедно с докторката изчезнаха и болките и напъните.Нямах сили за нищо,тоновете на бебето изчезнаха и тогава наистина се наложи доктора от новата смяна да ме натиска по корема за да ми помогне!Детето ми се роди в тиня и позеленяла вода.Изплакал е по епикриза 5мин. и 11 сек. след раждането!Беше в кувьоз полуудавен от околоплодните води.Този екип се бори да спаси бебето ми…Колкото до другата лекарка,щеше да убие бебето ми заради 3000 хиляди(през 97 )който ми поиска за видеозон ,за който трябваше да ида в частния и кабинет,а аз бога ми нямах и отидох този на поликлиниката който беше безплатен тогава.Тази жена след това разбрах ,че е участвала в създаването на законите за здравната каса,след няколко години същото това бебе вече голямо ми донесе вкъщи рекламна бюлетина и кого да видя…жената която щеше да го убие….бече кандидат депутат.С второто дете процедурите са си същите само ,всичко мина добре.Аз мисля, че трябва да имаме избор, съпруга да присъства на раждането,всеки си знае.От Монтана съм и съм сигурна че може би има жени, които се сещат коя е лекарката,ясно е,вече недействаща като такава.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук