БСП: Пакетът „Мобилност“ е изваден от обхвата…

0
5085
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес".

Пакетът „Мобилност“ е изваден от обхвата на директивата за командированите работници.

Това съобщи евродепутатът от БСП Петър Курумбашев по време на брифинг в централата на партията.

Евродепутатът обясни, че положителните промени, приети в Европейския парламент, касаещи така наречения пакет „Мобилност“, са, че международният транспорт е изваден от обхвата на директивата за командировани работници.

Освен това шофьорите не трябва да се връщат в България на всеки три седмици или на друго посочено от тях място, но от друга страна се прие, че превозните средства трябва да бъдат връщани на всеки три седмици. Основният аргумент е, че това се прави за борба с така наречените пощенски кутии, защото голяма част от камионите не са собственост на българските граждани.

По отношение на престоя в кабината, Курумбашев отбеляза, че може да се спи в нея, ако на паркинга са изпълнени едни десет условия.

Според Курумбашев другото решение на Европейския парламент, което не е в полза на партията, е, че дигиталните тахографи на камионите ще бъдат въведени около 2022-2024 г., а според него те трябва да бъдат въведени около 2028 г., а не на този етап.

Евродепутатът изтъкна, че на днешното заседание на партията е приета декларация, която е адресирана до председателя на социалистите и демократите в Европейския парламент Удо Булман и до председателя на ПЕС Сергей Станишев.

По думите му в момента има гласуван мандат на транспортната комисия, но също така съществува и парламентарна процедура този мандат да бъде атакуван и да се поиска прегласуване в пленарна зала.

Резултатите от това гласуване и посланието на западните държави към нас е, че те ни посъветваха да не се занимаваме с нашите вътрешни превози„, отсече той и допълни, че БСП трябва да представи своята позиция пред ПЕС именно чрез приетата на днешното заседание декларация.

Червеният депутат Атанас Зафиров от своя страна благодари на всички медии за отделеното внимание и посочи, че на днешното заседание се е изготвил проект за позицията на ПЕС по отношение на модернизацията на армията.

Социалистът изтъкна, че от БСП дават политическа си подкрепа, която е под условие, че запазят правото си да наблюдават евентуални корупционни практики или отстъпления по заложени параметри. Той се закани, че ако са налице корупционни практики и механизми, то партията ще оттегли подкрепата си за модернизация на българската армия и за ратифицирането на документите.

БСП няма как да стои встрани от процеса на тази модернизация„, отсече Зафиров и допълни, че в целия се период на управление на партията Корнелия Нинова е големият победител и именно тя е върнала морала в политиката.

Социалистът Крум Зарков на свой ред коментира, че различията с ПЕС по отношение на Истанбулската конвенция би трябвало да бъдат приети без особени проблеми.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук