БУМ: Респираторни заболявания повалят децата у нас

0
191

Малки пациенти с вирусни инфекции запълват все повече педиатрии в цялата страна. Експерти предупреждават, че в момента всяко второ дете е носител на някаква инфекция. В голяма част от лечебните заведения свободни легла почти няма, а лекари очакват завишаване на заболеваемостта след 2-годишно затишие заради COVID-19.

„В момента капацитетът на цялата клиника, три отделения, е 30 легла. На практика, в последните дни те са почти постоянно запълнени. Има две свободни легла, но е въпрос на време и те да бъдат запълнени”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” д-р Ивайло Николов от Клиниката по педиатрия, УМБАЛ „Александровска“.

По думите му в Клиниката идват деца със затруднения в дишането, кашлица, температура и обща отпадналост. „Това са симптоми, които съпътстват респираторните заболявания. В момента е повишена честотата на тези болести при децата. Огромният проблем е липсата на тези места – не само при нас, но и при всички клиники в София”, подчерта той. И допълни: „Обикновено бумът на тези болести е в средата на януари и началото на февруари. Но сега виждаме, че още в първата трета на декември навлизаме в този период. Ситуацията е изключително динамична”.

Той уточни, че освен вирусни, има и бактериални инфекции. „Обикновено заболяването протича между 5 до 7 дни. Лечението е противовирусно при вирусните заболявания. При бактериалните – се назначава антибиотично лечение”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук