БУНТ в кв.“Младост“: Искат оставката на Русев и на Фандъкова!

0
6643

Жители на столичния район „Младост“ излязоха на втори протест само за седмица срещу застрояване на зелена площ. Те планираха поход от градинката пред магазин „Лидл“ в „Младост 3“ до районната община с искане на оставката на временния кмет Румен Русев. Преди повече от седмица в градинката срещу бл. 325 започна строеж на 7-етажна сграда. Русев е на мушката, защото не спира строежа. Гражданите заявиха, че ще поискат оставката и на кмета Йорданка Фандъкова.

„В момента това е единственото място, където млади хора сутрин си извеждат децата, и сега искат да ни го отнемат. Да не говорим, че не ги спира нито събота, нито неделя да вършеят с тези трактори. Тук е решено този малък участък да бъде застроен“, заяви протестираща гражданка, цитирана от БГНЕС.

Неин съмишленик поиска специализираната прокуратура да разследва истинността на документите за строежа. Главният архитект Здравко Здравков обясни пред Нова телевизия, че теренът е предвиден за застрояване още през 2013 г. Той се върна в далечната 1990 г. – тогава от двете страни на бул. „Александър Малинов“ било позволено застрояване, тъй като това е смесена многофункционална зона.

Намеренията били в нея да се строят младежки дом и игрална зала, но инвеститорът, който сега строял, обжалвал и спечелил. Според него тази земя никога не е била предназначена за озеленяване. Пред агенцията Русев обясни, че разрешението за строеж е издадено от главния архитект на София Здравко Здравков. 40% от терена, върху който се строи блокът, е бил общински, но преди 4 години с решение на Столичния общински съвет е продаден на Стилиян Георгиев, който е член на Съвета на директорите на „Пазари Запад“ ЕАД. Според временния кмет на „Младост“ всички процедури са спазени и няма нищо незаконно, тъй като са извършени проверки по документацията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук