Бургаският съд потвърди 50 000 лв. гаранция за Бенчо Бенчев

0
12977

Бургаският районен съд потвърди, че гаранцията на обвиняемия общински съветник Бенчо Бенчев е 50 000 лева, съобщиха от съда.

Припомняме, че Бенчев заедно с бившия депутат от ДПС Несрин Узун бяха сред върнатите от турските власти български граждани, арестувани при задържането на Димитър Желязков – Митьо Очите в Истанбул на 4 август.

Бенчев отрича да е имал бизнес с Очите, Несрин Узун – също, въпреки че и двамата са задържани в хотела, където е отседнал бургаският криминален бос, а самата стая в хотела е регистрирана е направена от Узун на името на Бенчев. Както Бенчев, така и Узун бяха в ареста в Бургас, но бяха освободени на 6 август, без да им бъдат повдигани обвинения.

Общинският съветник от Бургас Бенчо Бенчев, който беше пуснат от ареста под гаранция в размер на 50 000 лв., обжалва решението.

С постановление от 10 август 2018 г., Бенчо Бенчев е привлечен като обвиняем за лично укривателство и незаконно притежание на боеприпаси(престъпления по чл. 294, ал. 1 от НК и по чл. 339, ал. 1 от НК). Със същото постановление бе определена гаранцията от 50 000 лв., платима в 15-дневен срок.

Според бургаския районен съд може има обосновано подозрение, че Бенчо Бенчев е съпричастен към извършване на престъпленията, за които е привлечен като обвиняем. Става дума за повдигнати обвинения за престъпления с висока степен на обществена опасност.

Съдът като прегледа събраните до този момент доказателства по досъдебното производство прие, че определената мярка за неотклонение като вид е подходяща и е взета с цел да попречи на обвиняемия да се укрие и да извърши престъпление.

Според съдебната инстанция размерът от 50 000 лв. е сред най-леките мерки за неотклонение, предвидени в НПК.

Магистратите са отчели, че лицето е неосъждано, с постоянен адрес на територията на Република България, където развива бизнес и има семейство.

За гаранцията на Бенчев магистратите са отчели и имущественото положение на обвиняемия. Според съдебната инстанция това представлява и механизъм, който ще възпре обвиняемия да се укрие и да върши други престъпления. При извършване на преценка в тази връзка, съдът взе предвид наличните по досъдебното производство доказателства относно материалното положение на обвиняемия.

С тези основни мотиви съдът потвърди взетата мярка за неотклонение, като остави без уважение жалбата от страна на обвиняемия и неговата защита. Определението е окончателно.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук