Бургас чака инвестиция за 124 млн. евро, голяма компания ще строи завод

0
2365
????????????????????????????????????

Голяма компания ще строи завод за 124 млн. евро в северната промишлена зона на Бургас след като общинският съвет му разреши да купи общинска земя в нея и с добавена частна да окрупни парцел от 62 дка. Крупната инвестиция е на „2 МЕКС“ ЕАД, които обещават да открият от 240 до 384 нови работни места. В Бургас фирмата ще прави железопътни колела, оси и друго жп оборудване, което ще изнася в чужбина.

Общинската земя, върху която ще се строи завода, е част от апорта на общината, която участва с държавата в индустриалния парк. Тя ще бъде изкупена от частника за 30 лв. на кв. метър, колкото е данъчната й оценка.Според кмета Димитър Николов инвеститорът се е спрял на Бургас след като обиколил 4 държави и 3 града в България.

Преди общинският съвет да му даде зелена светлина на проекта, той е бил представен и одобрен от Българската агенция за инвестиции, която го проучила детайлно, включително и за финансирането.46 съветници гласуваха „за“, само един бе против.В намеренията на инвеститора се усъмни зам. председателят на общинския съвет Георги Дражев. Според него ОбС му подарявал земята, която после щял да препродаде на отделни парцели. Той бил учуден, че избрал точно Бургас, а не Карнобат или Дебелт, където също имало жп линия, от каквато се нуждаел за производството си. И призова кмета да си оттегли докладната.“Преди две години бяхме поканени в Министерството на икономиката с други градове, които също имат индустриални зони. На тази среща ги нямаше кметовете на Карнобат, Айтос и Средец. Не мога да нося отговорност защо инвеститорът не е избрал Дебелт, консервен комбинат или нещо подобно“, контрира кметът Николов. И разкри, че кандидати да предложат терен на завода за 124 млн. евро били Варна и Русе, но накрая инвеститорът предпочел Бургас.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук