Българин с ново шоково разкритие за трагедията в Ница!

0
1851

Снимка: Фейсбук

Родители хвърляха децата си на скалите, за да ги спасят, споделя капита Иван Георгиев

Родители са хвърляли децата си през парапета към морето и скалите, за да не бъдат прегазени от камиона на атентатора. Това описа капитан Иван Георгиев, който от 15 г. живее във френския курортен град и разказа за преживения ужас, пише „Монитор“.

За драматичните опити за спасяване научил от свой приятел, също свидетел на кървавото нападение на крайбрежния булевард „Променадата“ в Ница. Иван Георгиев, френската му съпруга, детето им, нейният брат и семейството му – жена и две деца, излезли на разходка към 20 ч. вечерта на националния празник на Франция 14 юли. Оставили колите си в подземен гараж до „Променадата“, отишли да вечерят, после завели децата на близкото виенско колело.

„Малко след 22 ч. тръгнахме да вземем колите от гаража. Зарята беше свършила. Както вървяхме пеша, изведнъж чухме писъци и се обърнахме. Булевардът е изключително права улица и затова много ясно видяхме как на 400 метра срещу нас се движи камион
на зиг-заг, и мачка хората. Цареше луда паника, беше кошмар. Тълпи от хора тичаха, много от тях не знаеха от какво бягат, не знаеха и накъде да бягат“, разказа Георгиев.

Не малка част от жертвите и пострадалите при трагедията в Ница са деца. Той и спътниците му грабнали децата и веднага свили в първата пресечка на „Променадата“. „Тогава се чуха изстрели. Бяха полицейски изстрели, не от камиона. Писъците наоколо бяха зверски. Стояхме на ъгъла известно време, после се добрахме до подземния гараж, влязохме в колата и останахме там“, каза с вълнение мъжът. Тъй като изходът на гаража бил към крайбрежната улица, не е имало начин автомобилът да не мине през нея. „Там беше пълно с полицаи, които насочваха откъде да се движим. Излязох през първата възможна перпендикулярна улица и оттам пътувах час и половина до дома ни заради трафика. Прибрахме се вкъщи след полунощ“, допълни Георгиев.

Още докато бил със семейството си във вихъра на екшъна, той започнал да получава телефонни обаждания от българи в Ница. Сънародникът ни твърди, че нашенците непрекъснато поддържат връзка помежду си по телефон или чрез специално създадена група във „Фейсбук“, която след атентата е отворена за влизане от всеки. Именно при тези обаждания негов приятел му разказал за отчаянието на родители, които прехвърляли децата си през парапета на крайбрежната улица, който отделя платното от високи скали, надвиснали над морето, за да не попаднат под гумите на кървавия камион. За нещастие обаче някои от малчуганите не са се спасили.

Променадата на Ница остана затворена през целия ден „Булевардът е дълъг около 10 километра, права отсечка, така че на 3-4 километра може да се види напред. „Променадата“ е високо над скалистия морски бряг. Най-ниската височина на скалите е 2 метра, а най-високата – 6-7 метра. На някои места изобщо няма парапет, на други е нисък, а на трети – по-висок. Слизането до морето става по стълби, през ресторанти. Така че преминаването на този парапет е много опасно, защото падането надолу е неизбежно, просто няма какво да те спре“, разказа Георгиев. Той обясни, че булевардът е отворен за двупосочно движение с по една лента до пресечката с ул. „Гамбета“. Когато има някакво празненство, движението се отклонява наляво и на мястото има преносими метални заграждения. Направо започва дълга пешеходна зона. Камионът-убиец се е движел с всички други возила до пресечката, но не е завил, а е прегазил с лекота преградите и е навлязъл в пълната с хора пешеходна зона. „Точно на ъгъла на „Променадата“ и ул. „Гамбета“ има кафетерия със сладолед, в която от доста години работят няколко българи, аз ги познавам. Камионът с атентатора точно оттам е започнал нападението и безпрепятствено е мачкал хората около 1600 м. Не зная дали сънародниците са били на работа в този момент. На булеварда по-нататък има и друго заведение с българи“, допълни Георгиев.

Той обясни, че във Франция има 12 вида полицейски сили – от такива, които само насочват движението и нямат оръжие, до спецчасти. Мъжът не знае какви са били полицаите до заграждението, което камионът е прегазил, но твърди, че Ница е била пълна със сили на реда. „Не само по време на празници, постоянно на определени места в Ница има военни с автомати и всякакви полицаи. Там има зверски задръствания и полицията много помага за движението, навсякъде има регулировчици. Франция е полицейска държава, но полицията не спря навреме атентатора. Моя приятелка – Яна, ми разказа, че го видяла – бил с брада и в бяло – шапка или дреха“, каза още Георгиев.
Той е категоричен, че няма пострадали българи, с изключение на съвсем леко ранен мъж, който дори не е потърсил медицинска помощ.

Многото ранени са настанени в две от държавните болница в Ница, едната е на гърба на „Променадата“, а другата – близо до дома на Георгиев. Във всяка от болниците има списък на настанените. „Проверихме и в двете. Няма българи. В тази до нас са настанени 40 души, 10 от тях са в тежко състояние, с опасност за живота. Днес булевардът все още е затворен. Паниката е голяма – много хора ходят в префектурата да питат, чакат, но там няма списък на загиналите, може и да не изнесат. Близките на загиналите трябва да ги идентифицират. Няма статистика колко са загиналите деца и колко са възрастните. В Ница е пълно с полицаи и по другите улици. Някои заведения и магазини не отвориха, други работят“, разказа още Георгиев. Той е категоричен, че французите не дружат с арабите в града и негативните взаимоотношения не са от сега. „Тук съм от 15 г. и не познавам нито един французин, който да иска или да има нещо общо с арабин. Никога няма да видите едните да дружат с другите, освен ако отношенията не са работни“, каза Георгиев.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук