Българите живеят в пренаселени домакинства при 1,2 млн. необитаеми жилища

0
2550

По данни на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) необитаемите жилища в България са 1 220 416, което прави 31,40%. Картината на необитаемите жилища в селата не е по-различна – 42,96%.

Статистиката представи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова пред bTV.

В София-област необитаемите жилища са 48,2%, в Перник – 44,9%, Бургас-област – 43,7%.

Крумова обясни, че причините затова са наследствени. Те стоят празни, рушат се и пречат на останалите апартаменти в сградите, защото съществуват спорове между наследниците кой да наследи имота. Другата причина е, че собствениците на имот са заминали за чужбина и не са отдали апартамента под наем.

Тя поясни, че 40% от домакинствата в страната живеят в пренаселени жилища, което е голям проблем.

Зам.-министърът на регионалното развитие посочи, че чрез Националната жилищна стратегия трябва да идентифицират проблемите на жилищната и имотна система, както и целите, които трябва да се предприемат, за да се постигнат крайните резултати. Според нея трябва да се постигне устойчив жилищен сектор, по прозрачен пазар на имоти, информация и институционална рамка за воденето на политика за закупуване на жилища и предоставяне на точна информация на хората.

Запитана какво е състоянието на панелните блокове, Крумова отбеляза, че най-големият процент от жилищата в България са именно такива, но по думите й тяхното обновяване трябва да продължи, като собствениците са отговорни за тяхната поддръжка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук