България гласува – как протича денят на вота в областите

0
2692

Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Изборният ден започна спокойно и без инциденти в цялата страна

В България днес гласуваме за местни органи на управление.  Изборният ден започна спокойно и без инциденти в цялата страна.

Във Варна са отворени всички 405 секционни комисии в града. Имащите право на глас във Варна са 283 442 души. От полицията във Варна съобщиха, че няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. За осигуряване на безпроблемното протичане на изборния ден, както и за гарантиране на реда и спокойствието в града и региона, са ангажирани 652 полицейски служители.
Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ ще приемат заявления за издаване на удостоверения за гласуване на граждани с откраднати, изгубени или повредени документи за самоличност от 08.30 до 19.00 часа днес, допълват от МВР-Варна.

Изборният ден в Плевенска област започна навреме, няма От Областната дирекция на МВР припомниха, че в изборното помещение не се допускат въоръжени хора и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранено е използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.
Приемат се сигнали, свързани с нарушения, на телефонна линия 02/982 22 32 и на e-mail izbor@mvr.bg.

Изборният ден във Видинска община започна нормално и в спокойна обстановка. Всички секционни комисии са отворили навреме, в една избирателна секция щ14 в град Видин не се е явил председателят и той ще бъде заменен. Общо 56 760 са избирателите в община Видин, които ще гласуват в 127 избирателни секции.

В Стара Загора отвориха 208 секционни избирателни комисии, като 149 от тях са в областния град, а 54 в селата.
Четири са секциите в специализираните институции, в това число в затвора и следствения арест, а една е подвижна. Заявки за осигуряване на специализиран транспорт за лица с увреждания на опорно-двигателния апарат или с увреждания на зрението до избирателните секции се приемат в Община Стара Загора в от 08.00 до 18.00 часа.
Общият брой избиратели в община Стара Загора са 144 594 души, от които 2 617 са със заявено желание за гласуване по настоящ адрес. Те ще избират кмет на община Стара Загора измежду девет имена, а за 51 места в Общинския съвет се състезават 551 кандидати.

Изборният ден в Благоевградско започна нормално.. Общо 57 са кандидатите за кмет на четиринайсетте общини в област Благоевград, като най-голям е броят на кандидат-кметовете в областния център – 12. Осем са кандидатите за кмет в Сандански, а в Гърмен са седем. В две от общините в област Благоевград има само по един кандидат за общински кмет. Това са Симитли и Сатовча. В шест населени места в община Симитли ще се избира и кмет на кметство, като там кандидатите също са само по един.

Изборният ден в община Шумен започна нормално във всички избирателни секции.По данни на общинските администрации в областта право на глас имат над 162 000 избиратели. От тях най-много са в община Шумен – около 81 000 души. В десетте общини на областта са разкрити 310 избирателни секции, от които десет – подвижни, съобщават от пресцентъра на областната администрация.
Кандидатите за кмет на най-голямата община в областта – Шумен, са 13. Листите за общински съветници са 20, в които фигурират близо 390 души.

Изборният ден започна спокойно и без проблеми в общините на Пловдивска област. Всички Секции в Пловдив-град са отворени, изборният ден е започнал без проблеми. Само в две секционни избирателни комисии /СИК/ в община „Марица“ не са се явили зам.-председателите, съобщи Йордан Дамбулев, председател на ОИК „Марица“, като уточни, че това не е проблем и двете СИК ще продължат да работят в намален състав и член на комисията ще бъде назначен за зам.-председател.
В 18-те общини на Пловдивска област, за кмет на община, са се кандидатирали общо 110 души, което е средно по 6 кандидата за община, сочат данните на Общинските избирателни комисии /ОИК/.

Бургазлии днес ще избират кмет измежду 10 кандидати. По данни на Общинската избирателна комисия в Бургас гласоподавателите в морската община са над 250 хиляди души. Те ще могат да упражнят вота си в 335 секции. Изборният ден е започнал нормално, до момента няма подадени официални сигнали за нарушения.
За 51-те места в общинския съвет днес за вота на бургазлии се борят 493 души. По време на предизборната кампания Общинската избирателна комисия е разгледала 8 сигнала за нарушения. Единият от тях бе свързан със заличаването на кандидат за кмет поради несъответствие с изискването за уседналост. Така от 11 броят на кандидатите за кмет на община Бургас бе намален на 10.

Отворени са всички избирателни секции в Пернишка област, съобщиха от общинските избирателни комисии. Право на вот имат 109 450 жители на региона. Те ще гласуват в 265 секции. Четирима столетници днес могат да отидат до урните. Най-възрастният гласоподавател в областта е родената през 1918 г. Викторка Гелева от брезнишкото село Ноевци.

В Добричка област днес могат да упражнят своя вот за органите на местната власт 162 662 избиратели. В осемте общини работят общо 384 секционни избирателни комисии /СИК/.След областния град, където 79 539 гласоподаватели могат да пуснат бюлетина в 129 СИК, най-много са избирателите в община Добричка – 18 717 души, като са отворени 68 секции.

Изборният ден в област Монтана е започнал нормално и до сега протича без нарушения на обществения ред и в спокойна обстановка. За охрана на 279 секционни избирателни комисии и 17 подвижни изборни секции са ангажирани 420 служители на Областната дирекция на МВР в Монтана, на Зоналното жандармерийско управление в града, на гранична полиция и на базата на ГДНП в Берковица. Те ще следят в изборните секции да не влизат хора в нетрезво състояние и такива с оръжие и обемисти предмети, съобщиха от полицейската дирекция в Монтана.

Изборният ден в община Разград започна, като всички 68 секционни избирателни комисии са отворени, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Ралица Костова. По думите й поради обективни причини в три от секциите се е наложило да бъдат заменени членове. Сигнали за нарушения в началото на вота няма, а първите гласоподаватели вече са пуснали бюлетина за избор на кметове и общински съветници, каза още Костова.
Общият брой на избирателите в общината е 44 859, като от тях 29 832 са в гр. Разград и 15 045 в останалите населени места.

Изборният ден в община Ямбол започна нормално, в Общинската избирателна комисия не са постъпвали сигнали за нарушения или за неотворени секции в предвидения от закона час, съобщи председателят на ОИК Екатерина Янева.
Избирателните секции в града са 103, а членовете на секционните избирателни комисии – 255. Една от секциите е подвижна и в нея са заявили да гласуват 20 души с физически увреждания. Избирателите с право на глас в общината са 63 770.

Всичките 110 изборни секции в община Враца са отворени и изборния ден е започнал нормално и навреме. Общо 69 158 от жителите на община Враца имат право на глас в местните избори. Те ще избират от 290 кандидати за 37 места в общинския съвет. Кандидати за кмет на общината са 5-ма, а за кмет на кметство- 55 кандидати. Избори за кмет на населено място се произвеждат в 15 села от 22 в общината. В село Девене кандидатът е един, а най-много- 6, са кандидатите за кмет на село Баница.

Спокойно започна изборният ден във всички 259 СИК в Ловешка област. Няма сигнали и жалби за нарушения. В някои СИК има подменени членове. Днес в областта право на глас имат 118 889 избиратели.
В община Ловеч 42 600 избиратели могат да дадат своя вот в 96 секции, от които една е подвижна. Те ще избират кмет на община от девет претенденти, както и общински съветници, като за 33 места в Общински съвет се борят 226 кандидати, разпределени в 16 листи. Избор на кмет ще има и за осем населени места в общината.

Изборният ден в Силистренско е започнал нормално в седемте общини на Силистренска област, показва справка от общинските избирателни комисии. Не са регистрирани сигнали за нарушения. По неокончателни данни право на глас имат над 108 000 души.

Изборният ден в област Търговище започна. Отворени са всички секционни избирателни комисии /СИК/, разположени на териториите на петте общини на областта. В община Търговище са разкрити 105 секционни избирателни комисии, има е една в МБАЛ и една подвижна. Имащите право на глас са 52 393, каза председателят на ОИК Младен Балуков. В 31 села ще има избори за кмет на кметство.

Изборният ден в Русенско протича в спокойна обстановка, като до момента няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на вота. Това съобщиха от полицията в Русе.
Изборните помещения в областта са повече от 330. Охраната им през изминалата нощ е протекла нормално. При отварянето на секциите тази сутрин не са били констатирани нарушения.
Повече от 400 служители на МВР бдят за реда и спокойствието в Русенско.
В звената „Български документи за самоличност“ на територията на областта до момента са издадени общо 39 удостоверения за гласуване.

Всички 271 изборни секции в област Смолян са отворени и изборният ден е започнал, съобщиха от Областната администрация. Гласоподавателите в 10-те общини са общо 101 345 според предварителните избирателни списъци. Данни за проблеми и нарушения засега не са постъпили.

В община Пазарджик изборният ден е започнал нормално и в спокойна обстановка, информира председателят на Общинската избирателна комисия Георги Добрев.
Всички 151 избирателни секции са отворили в 7.00 часа. На места се правят замени на членове на комисиите, но това не възпрепятства нормалното протичане на работата им.
В община Пазарджик право на глас в местните избори имат 101 127избиратели. Те ще избират между седем кандидати за кмет на общината.

Днешният изборен ден за местна власт в цялата област Кърджали е започнал нормално, като всички 520 секции в региона работят. Там където не са се явили членове, те биват своевременно заменяни и това не е попречило на началото на изборния ден.
От началото на изборния ден има подадени и две жалби. Те са в община Джебел и се разглеждат, каза председателят на Избирателната комисия в града Ангелина Хаджиева. Едната е за агитация в изборния ден от страна на кандидат за кмет на община. Общо 20 са подадените жалби в област Кърджали от началото на предизборната кампания, обобщиха още от седемте Общински избирателни комисии. В едноименната община те са 10. Там има и подадени над 600 заявления за гласуване по настоящ адрес.
Близо 150 хиляди са имащите право на глас в област Кърджали, според избирателните списъци, като само в едноименната община те са 64 589. Избират се 7 общински кметове, 203-ма общински съветници и 240 кметове на кметства. В 127 от кметствата кандидатът е само един.

Елка Василева

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук