България е в центъра на световна сензация! Находка на хиляди години край Сливен шашна учените по света – Това е главата на…

0
1600

Тази изключително любопитна находка, смятана от учените, че е на няколко хиляди години, предизвика истинска сензация

Тайнствена находка открита у нас, разбуни духовете на учените от цяла Европа. В източната част на страната ни европейски експерти са открили нещо изключително любопитно.

Това са загадъчни животински глави, издълбани в камък. Тайнствената възраст на скулптурите е неизвестна, но специалистите са на мнение, че те са на няколко хиляди години.

На този етап все още не може да се определи кой от народите, обитавал през вековете територията на България, е издялал тези каменни глави, разкриха от българското научно издание „Археология в България”.

Мистериозните релефи са били открити в близост до град Сливен. Първоначално, за откритие в планинския масив над града е било съобщено от местните жители.

Мистериозни скали

По-късно, след няколко публикации в медиите у нас, енигматичните скулптури заинтригували и представители от Регионалния исторически музей в града.

Към момента учени от цяла Европа се опитват да датират находката и да открият кой е техния своеобразен автор.

Изображенията на животинските глави се намират на ръба на полукръгла ниша, образувана между скалите.

По-голяма част от скулптурите изобразяват глави на кози, биволи и друг едър рогат добитък.

Уникални скали

Освен това, тук могат да бъдат открити релефи на диви животни и дори бозайници, обитаващи големи водни басейни.

И както често се случва у нас, подобна находка не е пощадена от вандали.

Много хора, попаднали случайно или не на тези мистериозни изображения, вместо да съобщят за тях, са се опитали да ги съборят или да унищожат част от тези ценни археологически паметници.

Колко тайни още учените трябва да разкрият

Учените смятат, че авторите на тези релефи на животински глави вероятно са траките – племе, обитавало територията на източната част на юг от Стара планина, но проучването на тези уникални за България изображения продължава.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук