България не може да одобри проекта за преговорна рамка с РСМ

0
71

ългария не може да одобри проекта за преговорна рамка, нито да определи краен срок за свикване на първа междуправителствена конференция със Северна Македония“, е заявил постоянният ни представител в ЕС на днешния Съвет „Общи въпроси“ Румен Александров, съобщи БНР.

 

Като причина Александров е посочил, че изискванията на националната рамкова позиция, подкрепена с декларация на Народното събрание, не са изпълнени.

„По настояване на България Съветът потвърди, че цялостното изпълнение на буквата и духа на Договора за приятелство и сътрудничество от 2017-та година е част от присъединителния процес“, посочват от постоянното ни представителство.

Същевременно България потвърди, че подкрепя консенсуса за начало на преговори с Албания. В приетите във вторник заключения за разширяването се казва, че Съветът припомня значимостта от постигане на явни резултати и добросъвестното прилагане на двустранните договори, в т.ч. споразумението от Преспа с Гърция и договора за добросъседските отношения с България.

Държавният секретар в министерството на външните работи на Словения Гашпер Довжан определи текста като „много добре балансиран“ и изрази оптимизъм, че след формирането на правителство в България, скоро ще се стигне до преговорна рамка със Северна Македония.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук