България остава без научноизследователски кораб

0
1104

България може да остане без единствения си научноизследователски кораб, ако не се намерят пари за класовия му ремонт. Това алармират варненските океанолози в писмо до Министерския съвет, подписано от областния управител на Варна Стоян Пасев и кмета Иван Портних.

За ремонта на кораба „Академик“, който се извършва на всеки 5 години, са нужни над 1 млн. лв., съобщи директорът на Института по океанология към БАН проф. Веселин Пейчев. По думите му Българският корабен регистър и Изпълнителна агенция „Морска администрация“ вече 3 пъти са удължавали срока за експлоатация на кораба по молба на океанолозите.

Последната надежда на учените е правителството да отпусне целево необходимите средства. „Няма логика да съществува целият институт, ако няма изследователски кораб“, коментира проф. Пейчев.

„Академик“ се използва за химически и биологически мониторинг на черноморските води, който България е задължена да извършва като член на Европейския съюз.

Корабът изпълнява и задачи по определяне на рибните запаси в българската част на Черно море, от които зависият квотите за промишлен улов, работи по няколко европейски проекта, по договори с община Варна и други организации. Той разполага и с малка изследователска подводница, която също е единствена в България и също трябва да премине изпитания.

Ако не се намерят средства за класов ремонт, „Академик“ няма право да плава. Тогава ще трябва да стои привързан на кея, а България ще трябва да плаща на чужди плавателни съдове да извършват всеки месец мониторинг, който е нейно задължение. Това ще струва на държавата поне 10 пъти по-скъпо, обясни проф. Пейчев.

Заради непреминат класов ремонт от 5 години на кея в кв. „Аспарухово“ бездейства по-малкият кораб „Проф. Атанас Вълканов“, който е собственост на Селскостопанската академия./кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук