България пламна! Това може да събори парламента! Убиецът на Георги е

0
1430

Във вторник Софийският градски съд пусна на свобода Йоан Матев, обвинен за жестокото убийство в Борисовата градина. От най-тежката мярка – задържане под стража, съдът му наложи най-леката – подписка.

„Като научих, че го пускат, бях шокиран. Защитата на Йоан Матев технически се е опитвала да заобикаля всички етични форми на правото.

А прокуратурата е опитвала да ги спре”, коментира Илиян Георгиев – вуйчо на 16-годишния Георги, който бе убит преди две години, съобщава Нова тв.

Според него младият мъж трябва да бъде съден като пълнолетен, а не като дете: „Той е бил на ръба на пълнолетието. За мен той е разсъждавал съвсем хладнокръвно в деня, в който е извършил убийството. Той не е дете”

„Страхувам се, че може доказан за мен убиец да излезе на свобода и да се разхожда срещу подписка. Това звучи абсурдно”, категоричен беше той.

Moтивът на съда да пусне Матев на свобода е, че е изтекъл законовият срок за задържането му.

По време на убийството младият мъж е бил непълнолетен, затова и предвиденото в закона наказание е намалено под минимума – от 5 до 12 години. А властите имат право да го задържат само за определен срок от време. В случая – изтекли са 8 месеца.

„Не споделяме становището на съда и ще обжалваме. Доводът на защитата не кореспондира с буквата на закона“, категорична беше Зорница Таскова.

Тя призна, че в закона има такова разписано правило, но въпросът е как се тълкува кога наказанието е под 12 години кога е над: „Защото в закона е казано, че когато се предвижда наказание над 12 години затвор, мярката е в срок от година и половина. Именно при тълкуването на тази норма се разминаваме със съда“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук