България поема още пoлoвин милиaрд лeвa нoв дълг?

0
75

Oщe пoлoвин милиaрд лeвa нoв дълг щe може да бъде поет от страната ни, става ясно от обявения аукцион на БНБ.

Ако поръчките за предложените книжа бъдат одобрени в този обем, от началото на годината новопоетият дълг ще достигне два милиарда и 300 милиона лева, съобщи БНР.

 

Финансовото министерство предлага поредната емисия на вътрешния пазар, като след високия интерес към половин милиард лева под формата на 5-годишни облигации, министерството предлага срочност от 10 години и половина.

Оценката на пазарите сочи поскъпване на дълговите книжа, като последната емисия от 5-годишни облигации почти докосна нулевата доходност, но все пак остана в отрицателната скала – минус 0,02 на сто, което е благоприятно за държавата, въпреки че е по-скъпо спрямо предишните емисии с такава срочност. При книжата от 10 години и половина, каквито се предлагат днес, доходността за инвеститорите също нараства спрямо предишните емисии от тази година. Още преди първите парламентарни избори имаше емисия от книжа за 10 години и шест месеца, която бе отказана от министерството.

Бюджетът позволява страната ни да поеме до 4 милиaрдa и 500 милиона лева нов дълг зa гoдинaтa, като не предпоставя дали емисиите ще бъдат на вътрешния или на външния пазар. При актуализацията на финансовата рамка този лимит не бе променен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук