България предлага високо качество на разумна цена, убедена Ангелкова

0
3100

България става все по-предпочитана дестинация с цена и качество, обърнат е тренда след създаване на Министерство на туризма през 2015 година, когато България е позната като дестинация с евтин туризъм и в момента имаме високо качество на разумна цена, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова на годишна среща на Националния борд по туризъм.

Изискват се много нови инвестиции с оглед повишаване на материалната база, а за последните няколко години Ангелкова отчита и устойчив ръст на чуждестранните туристи. Много добре вървят записвания от немския пазар, Полша, Чехия, Великобритания, Израел. Ръст на немските туристи до 50% през последните 3 години, отчете още тя.

Доброволен етикет за качество предвижда Ангелкова и всеки, който иска да бъде отличен, ще може да кандидатства по определена процедура, уредена в Закона за туризма. Валидността му ще е 3 години, като ежегодно ще се прави проверка на придобилите този етикет и при нарушения сертификатът ще може да се обезсилва, допълни тя.

В сравнение с предходната година обаче, през настоящата година се наблюдава спад на руските туристи с около 5%, но по време на срещатамежду Борисов и Путин, има уверения, че българският пазар е приоритетен за руските туристи, обясни министърът на туризма.

Според прогнозите, общият ръст на чуждестранните туристи за тази година ще са между 5% и 7%. Очакват се между 1.6 млн. до 1,9 млн. българи по Черноморието, с 4-5%, като около 44% от българите планират почивка през това лято.

Проблемът с недостига на кадри в сектора продължава. Не може този проблем да се реши за едно лято или за следващото лято. За трите години сме създали съвет за кадрите към министъра на туризма, който да обсъжда специфичните проблеми на сектора. Наемането на работници от трети страни е краткосрочна мярка, но решава наболелите проблеми и липсата на работна ръка въобще, коментира Ангелкова.

Тя допълни, че това лято ще има наети сезонни работници основно от Украйна, Молдова, Беларус, както и от Азия, но значително по-малко. Миналата година сезонните работници са около 3200, тази година ще са между 5 хил. и 5400 души.

Промените в Закона за туризма дават възможност за обединение на сектора. Министерството подкрепя идеята да има национално представителни организации. С промените на закона се предлага да има по една национална организация за хотелите, за туроператорите и екскурзоводите. Те ще обединяват интересите на бранша и ще се утвърждават с решение на Министерския съвет.

Това, ще е голям успех, защото сега има повече от 300 организации, министерството е отворено за предложения, подкрепени от всички, защото то е балансьор, коментира Ангелкова.

Важен елемент от законодателните промени е регламентирането на задълженията на общините по отношение на отчетността и техните отговорности в туризма, съобщи още министърът. Тя обясни, че кметовете трябва да имат ясно планиране за развитието на сектора и предвидени конкретни дейности. Трябва да има ясна отчетност на приходите от туристически данък и концесиите и за какво се изразходват тези постъпления. Измененията предвиждат въвеждането на изискване за задължително създаване на консултативни съвети към общините.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук