България скърби за Тончо Русев! Веселин Маринов пръв дойде да си вземе последно сбогом с патриарха на българската музика (СНИМКИ)

0
1808

Близки и приятели на големия композитор Тончо Русев се стичат на поклонението пред тленните му останки, за да си вземат последно сбогом с него. Едни от първите, дошли да уважат бургазлията, написал едни от най-големите шлагери на българската естрада и отишъл си от този свят на 10 април, бе Веселин Маринов.

Поклонението пред композитора, написал едни от най-големите шлагери на българската естрада, е днес от 10:00 до 12:00 часа във фоайето на зала „България“ и от 13:00 часа в църквата „Свети Седмочисленици“. Тончо Русев е роден на 20 април 1932 г. в Бургас. В продължение на повече от четири десетилетия неговите песни са изпълнявани от повечето известни български певци и певици, като особено близко е сътрудничеството му с Лили Иванова, Васил Найденов, Веселин Маринов и др. Неговите песни се изпълняват с успех и от чуждестранни певци, между които София Ротару, Филип Киркоров, Дагмар Фредерик, Фара Мария и др. Повечето от песните му са създадени по текстове на български поети като Елисавета Багряна, Иван Вазов, Ваньо Вълчев, Дора Габе, Атанас Далчев, Дамян Дамянов, Калин Донков, Георги Джагаров, Петя Дубарова, Евтим Евтимов, Павел Матев, Христо Фотев, Борис Христов. Член е на Съюза на българските композитори (СБК).

Автор е и на детски песни, музика към театрални спектакли, телевизионни, детски мюзикли и филмова музика („Юлия Вревская“, „Петимата от РМС“, „Тайфуни с нежни имена“). Песните са му издавани в САЩ, Англия, Франция, Испания, Италия, Гърция, Турция, Русия и всички бивши социалистически страни. През 2010 година пише музиката на песента „Нашата полиция“, обявена неофициално за химн на Министерството на вътрешните работи.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук