Българи купуват масово имоти в Одрин

0
186

Българи и гърци, привлечени от благоприятните валутни курсове, купуват имоти в северозападната турска гранична провинция Одрин, съобщава „Хюриет“.

Централната улица на Одрин

От известно време Одрин привлича купувачи от съседните страни, но сега български и гръцки граждани проучват възможностите на пазара на недвижими имоти в провинцията, тъй като обезценяването на турската лира прави цените на жилищата относително по-евтини за тях.

„Гръцки граждани от турски произход купуват много имоти тук. В миналото им продавахме по две или три жилища годишно, а сега те купуват по 10“, казва Серхат Чекер, ръководител на Асоциацията на консултантите по недвижими имоти в Одрин.

Търсенето от страна на българи също се увеличава, казва Чекер, като добавя, че българите особено предпочитат тихата провинция.

„Много българи искат да купят имот в Одрин, но бюрокрацията усложнява ситуацията за тези, които нямат двойно гражданство“, добави той.

Ако имат само българско гражданство, те могат да купуват имоти в съседната провинция Текирдаг или в окръг Чорлу, но не и в Одрин, обясни той. „Тези, които са от Гърция, виждат в това възможност за инвестиция. Те купуват по пет или шест двустайни апартамента и ги отдават под наем“.

Освен място за евтин пазар Одрин привлича и с историята на местната българска общност

Ерхан Коч, консултант по недвижими имоти, очаква продажбите на жилища на български и гръцки граждани да продължат да се увеличават.

„Българската валута лев набра стойност спрямо турската лира, на пазара има много българи, които търсят жилища за покупка“, казва той.

Коч отбеляза също така, че повече от половината от летните къщи в залива Сарос вече са наети от гръцки и български граждани.

Хиляди хора от България се стекоха в Одрин през уикенда за коледно и новогодишно пазаруване, като на граничния пункт Капъкуле се извиха дълги опашки от автомобили.

„До Нова година няма свободни стаи в хотелите в Одрин. Хотелите в провинцията разполагат с общо 2500 легла и всички стаи са резервирани от българи“, заяви Гьокхан Балта, ръководител на местния клон на Асоциацията на хотелиерите в Турция (TÜROB).

Българите посещават търговските центрове, супермаркетите и откритите пазари, за да си купуват всякакви стоки.

„Направих няколко покупки в навечерието на Нова година. Но също така си купих палто, обувки и локум“, каза Шукру Генц, български гражданин.

Сабри Ангелов каза, че е пътувал до Одрин със семейството си, за да си купи дрехи и да пренощува на разглеждане на забележителности. „Стоките и продуктите тук са по-евтини и с по-добро качество“, добави той. /БГНЕС

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук