Българска компания бе отличена с награда „Еми“ за технологии

0
193
Българската компания „Хаос“, която създава рендеринг решения за медийната и развлекателна индустрия, бе удостоена с награда „Еми“ за иновации в телевизионните технологии, съобщи пресслужбата на наградите на американската Академия за телевизионни изкуства и науки.

Основаната през 1997 г. от Петър Митев и Владимир Койзалов компания е отличена за продукта си V-Ray, използван за създаване на фотореалистични визуални ефекти, се посочва в съобщението.

Академията за телевизионни изкуства и науки на САЩ обяви лауреатите на 73-ите инженерни награди „Еми“, сред които е и българската компания. Наградите ще бъдат връчени на церемония в Лос Анджелис на 21 октомври. Водеща ще е Кирстен Вангснес, известна с ролята си в популярната драматична поредица на Си Би Ес „Престъпни намерения“.
„Инженерите, учените и технолозите са жизненоважна част от нашата индустрия и са ключът към продължаващата еволюция на телевизията“, каза председателят и изпълнителен директор на академията Франк Шърма.

„Поредното световно признание за технологиите, които създаваме в „Хаос“, е потвърждение, че продължаваме да правим нещата по правилния начин, че имаме иновативни идеи и знаем как да ги осъществим. Благодарим на екипа ни за това, че продължава да работи безкомпромисно добре в създаването на най-добрите инструменти за визуализация“, коментира за БТА Петър Митев, съосновател и изпълнителен директор на „Хаос“.

През 2017 г. „Хаос“ бе един от 18-те носители на награда „Оскар“ за технологични постижения в киното. Отличието бе присъдено на съоснователя на компанията Владимир Койлазов за „оригиналната идея, дизайн и реализация“ и приноса на V-Ray технологията за навлизането и усъвършенстването на 3D визуализациите в киното.

„Хаос“ (Chaos) e българска компания световен лидер в технологиите за компютърна графика, която разработва инструменти, с които артисти и дизайнери създават фотореалистични изображения и анимация. Продуктите на компанията се използват ежедневно от водещи студиа за дизайн, архитектура, реклама и специални ефекти в цял свят“, съобщиха за БТА от компанията. „Новите разработки на компанията в областта на компютърната графика, клауд услугите и визуализацията в реално време формират бъдещето на визуалната комуникация.“

„Първата версия на V-Ray е създадена през 2002 г. Продуктът се използва за създаване на фотореалистични компютърно генерирани изображение в киното, телевизията, архитектурата, рекламата и продуктовия дизайн“, уточниха от „Хаос“.

Софтуерът, създаден от екипа на компанията в София, осигурява незабележимо преливане между реални и виртуални елементи на екрана чрез специфични технологии като т. нар. физически рендеринг и адаптивно проследяване на светлината (adaptive ray tracing). Продуктът дава възможност за обработка на големи сцени и се използва за ефективно създаване на компютърно генерирани изображения на обкръжаваща среда във филмите, двойници на актьорите, фантастични същества, превозни средства и още много други елементи.

От компанията припомниха, че в началото на годината „Хаос“ е представила разширеното си портфолио от продукти и услуги и е обявила навлизане в сектора на обработката на изображения в реално време, предоставянето на готови 3D ресурси на дизайнерите и онлайн обработката на компютърни изображения.

Българската компания има офиси в София, Прага, Сеул, Токио и Лос Анджелис. Екипът на компанията в България включва над 330 професионалисти, а глобалният екип надминава 400 души. През 2021 г. „Хаос“ получи престижното отличие „Компания на годината“ в годишните награди Forbes Business Awards на сп. „Forbes България“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук