Българските автори са най-четени през 2015 г. Родните писатели – фаворити и на издателите

0
852
  • Наши писатели изпреварват по продажби Харпър Ли, Елиф Шафак и дори поредицата „Петдесет нюанса сиво”
  • Книги игри, поредици за тийнейджъри, албуми за оцветяване и пътеводители са най-купуваните издания
  • Малките читатели сами ще определят най-добрата детска книга

biblioteka1

В годината, в която излезе новата книга на Харпър Ли, в която Б. Л. Джеймс с милионните тиражи пусна продължение на безпрецедент­ния феномен по продажби „Петдесет нюанса сиво”, в коя­то литературни майстори като Исабел Алиенде и Харуки Му-раками издадоха нови произве­дения, в крайна сметка най-че­тените творби на годината са на български автори.

Родните писатели се доказаха повече от всякога през 2015 г. и задминаха по продажби чужди­те си колеги. Доказват го класа­ции от различни книжарници, търговски вериги и издател­ства.

В най-продаваните книги за годината според книжарници „Хеликон” е Емил Конрад с „Нещата, на които НЕ ни учат в училище”. Влогърът, който ус­пя да създаде отдавна невиждан феномен в България – огромни опашки пред книжарници, – на­кара мнозина да питат „Кой пък е този?” и да критикуват, че „то­ва неговото не е литература”. Литература или не, Емил Конрад е феномен и успя да задмине по продажби и класиците като Харпър Ли и кандидатите за Нобелова награда като Хару­ки Мураками.10978557_1610986879123607_7580327664379642958_n

След него по успех се нарежда Георги Божинов с „Калуня-каля”. Издаден за първи път през 1988 г., но след това тихомъл­ком скрит от читателите, рома­нът престоява повече от 25 го­дини, докато бъде издаден отно­во. Но като хубавото вино чака­нето с нищо не ощетява тази творба на големия Георги Бо­жинов. Напротив, това става най-четеният роман на година­та, а авторът му заслужено пе­чели титлата „един от най-голе­мите български писатели”. На трето място е друг люби­мец на тийнейджърките – Неделчо Богданов, и неговата книга-игра „Българ”. Тя е вдъхно­вена от едноименния сериал и триумфално възвърна попу­лярността на книгите игри.

В топ 10 на най-продаваните книги в „Хеликон” за година влизат също българските „101 отбивки: Идеи за пътешествия до малко познати места в Бъл­гария” от Иван Михалев и Ели­на Цанкова, както и дебютният роман на журналистката Катерина Хапсали „Гръцко кафе”.

Освен родните автори в кла­сацията неизменно се нарежда и Е. Л. Джеймс с поредицата „Петдесет нюанса сиво”. Ав­торката продължава да трупа критики, че не създава литера­тура, а „порно за мамчета”, но въпреки това продава милиони по цял свят. Този път с продъл­жението „Грей”, което разказ­ва същата история, но от глед­ната точка на Крисчън.

Сред най-купуваните книги за годината са новата и старата на Харпър Ли – „И страж да бди на пост” и „Да убиеш присмехул­ник”. Причината, разбира се, е неочакваното издаване на „но­вата” книга на авторката -всъщност написана преди пове­че от 50 години. Събитието бе­ше прието с много спекулации дали наистина това е книга на Харпър Ли. Стигна се дори до изказвания от типа: „Ама тя жи­ва ли е изобщо?” Но е факт, че романът „И страж да бди на пост” бе определен като най-го­лямата изненада в литературните среди на миналата година. Сред най-продаваните книги се нареждат и романът „Любов” на Елиф Шафак – вече за пета поредна година, както и „Смрък” от Тери Пратчет. В книгата от поредицата „Светът на диска” главен герой е поли­цай Сам Ваймс, а хуморът, как­то винаги, е завладяващ. За съ­жаление през 2015 г. загубихме уникалния писател, но наследството му остава завинаги. В топ 10 на най-продаваните книги във верига книжарници Orange отново влизат „Българ”, „101 отбивки” и „Калуня-каля”. Повтарят се също „Грей”, „Лю­бов” и „Да убиеш присмехул­ник”. Най-продаваната книга в Orange обаче е специалното благотворително издание на „Малкият принц” от Антоан дьо Сент-Екзюпери. Преводът е на Лъчезар Минчев, а приходите са дарени в подкрепа на програма­та на „УНИЦЕФ България” за образование.konrad2

Класацията на Orange оборва твърденията, че тийнейджърите не четат. В топ десет на най-продаваните заглавия почти по­ловината са за подрастващи: „Дръндьото: Направи си сам книга” от Джеф Кини, „Унищо­жи този дневник” от Кери Смит, „1 страница на ден” от Адам Дж. Кърц, „Островът на изгубени­те” от Мелиса де ла Круз.

Нетрадиционното тази година е, че сред романите и книгите от интернет сензации в класациите се промъкват и книги за оцветяване за възрастни.

Най-продаваните са едни от първите, появили се на нашия пазар – „Омагьосаната гора” и „Тайната градина” от Джохана Басфорд. В световен мащаб ав­торката илюстратор е продала над 10 милиона копия в 30 стра­ни.

Категоричният лидер на 2015-а в книжарници „Сиела” отново е Емил Конрад. След него са Иван Михалев и Елина Цанкова с прекрасния си проект „101 от­бивки: Идеи за пътешествия до малко познати места в Бълга­рия”. Изданието предлага селекция на малко известни места в страната ни, авторски снимки и текстове, които дават точни упътвания за посещение и туризъм.

В топ десет на книжарници „Сиела” отново са „Калуня-ка­ля” и книгата игра „Българ”, както и поредицата „Петдесет нюанса сиво” и „Любов”. В тази класация се появяват и двата аб­солютни хита за годината на Фредрик Бакман „Човек на име Уве” и „Баба праща поздрави и се извинява”. Сред най-търсе­ните заглавия се нарежда и „За мен е чест” на Слави Трифонов.

В книжен център „Гринуич” най-продаваната книга отново е „Малкият принц” от Антоан дьо Сент-Екзюпери, но във ва­рианта на издателство „Апо­строф” с превод на Константин Константинов. Всъщност при­чината през тази година да се появят толкова много варианти на книгата на великия френски писател е, че на 1 януари 2015 г. изтекоха авторските права на покойния от 70 години Антоан дьо Сент-Екзюпери и издатели от цял свят решиха да предложат различен превод или дори нови илюстрации. Освен вече превърналите се в класика за годината „Калуня-каля”, „101 отбивки” и „Да убиеш присмехулник” в класа­цията на книжен център „Гри­нуич” влиза също и „Стогодиш­ният старец, който скочи от прозо­реца и изчезна” от Юнас Юнаcoн.

В онлайн магазин Ozone Емил Конрад е изпреварен единствено от Никола Крумов с „Пощенска кутия за приказки. Дневник от панелните блоко­ве”. Сред заглавията, които не се появяват в класациите на дру­гите книжарници, впечатление правят „Дракула” -първият пъ­лен текст на творбата на Брам Стокър на български, „Кутия за птици” от Робърт Маккамън и „50 места, които да посетите в България през 2016 г.”.

Вал Стоева и Лора Филипова от фондация „Детски книги” раз­криват кои са най-ценните твор­би за 2015 г. сред заглавията за малчугани и подрастващи: „То­ва беше успешна и интересна година за детските книги. Посрещнахме на български ново­то илюстрирано издание на „Хари Потър и Философският камък” с великолепните илюстрации на Джим Кей, първата книга на американския класик Доктор Сюс („Котарак шапкарак”) и великолепното издание на „Пинокио” с илюстрации на Ясен Гюзелев. Запази се тенденцията писателите да не подценяват младата аудитория и да й предлагат качествени текстове. Графичните романи продължават да са много популярни заради достъпния език и преобладаващите визуални елементи, които улесняват по-неуверените и по-малко упори­ти читатели.

Тук трябва да отбележим и появата на български на поредицата „Ужасният Хенри”, която е превърнала в читатели милиони деца по света.

При тийнроманите българските издатели предложиха заглавия, които не се притесняват да представят „тежки” теми като смъртта („Писма до мъртви­те с любов”, „Белжар”, „13 причини защо” и „Ние, лъжците”) и домашното насилие („Елинор и Парк”). Към тази група от кни­ги спадай „Всички наши места”, която доби още по-голяма попу­лярност покрай едноименната песен на певицата Прея. Няма как да не споменем тенденцията влогъри да издават свои книги, които се посрещат изключи­телно добре от читателите (вед­нага се сещаме за Girl Online на английската влогърка Зоела).

Тук е мястото да припомним и феноменалните опашки за ав­тографи от българския влогър Емил Конрад с неговата „Не­щата, на които НЕ ни учат в училище”.

След бума на книги за оцветя­ване за възрастни дойде ред и на подобни детски книги. Родите­лите можеха да избират между оцветявки, свързани с книги ка­то „Хари Потър. Книга за оцве­тяване”, изумителните книги на Джохана Басфорд, предназначени за възрастни, но обичани и от децата, както и от оцветявките, посве­тени на българските традиции и обичаи („Коледни обичаи: оц­ветяване, рисуване, любопитни факти”, „Българските шевици и народни носии”).

Напълно български продукт е и книгата за оцветяване, рису­ване и занимателни игри „Нари­сувай ми овца” на Дамян Дамя­нов. Тя е вдъхновена от „Мал­кият принц” на Екзюперии чрез нея децата могат не само да усетят магията, докато се заба­вляват, но и да развият своята сръчност и наблюдателност.”

Най-добрите детски книги, излезли на български през 2015 година, ще бъдат тепърва избрани от самите читатели на възраст от 6 до 15 години по време на ежегодната кампания „Бисерче вълшебно”. Желае­щите да гласуват може да се включат на www.biserche.com.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук