Българските села с най-забавни имена

0
1931

Българският език е толкова богат и колоритен и в това не се съмнява никой. Същото важи и за имената на населените места, с които са ги кръщавали нашите предци. Сигурно всеки знае поне едно село в България със странно и смешно име. Много голяма част от тези селища с колоритни и забавни имена, се намират в Габровска област. И това не е случайно, защото за чувството на хумор на габровци се носят легенди.

Точно в тази част на България се намират села с уникално забавни имена като например Торбалъжи, Пръдлевци, Пържиграх и други. Твърди се, че повечето от тези села са получили своите имена заради прякорите на хората, които се смятат за техни основатели.

Село Чуйпетлово, Села в БългарияТочно такъв е случаят със село Торбалъжи, което се намира съвсем близо до Габрово. То е било наречено така по прякора на първия човек, който се заселил в това селище, а именно Дончо Торбалъжи, който бил козар. Хората му дали този прякор, защото имал умението да разказва изключително увлекателно истории, които си измислял сам.

села със странни имена, КривоносДвата квартала, които са в пределите на Габрово – Андреево и Любово също са били някога села. Преди да станат част от града, те също са имали забавни имена – Търсигъзи и Гъзурниците. Името Гъзурниците е дошло от данъка върху произведено жито „гъзурнина”, който бил характерен в миналото за този край на България.

села със странни имена, ШушняСелища с други подобни интересни и смешни имена има и в община Дряново. Сред тях са село Дупините, Бърборци, Длъгня, Крачунка, Цинга, и Пърша. Чуйпетлово край Перник и Тъпчилещово край Омуртаг също са сред странните имена на села. В община Трявна пък има село със звучното име Пържиграх, в което днес не живее никой. И още имена на села с нежни имена – Шушня, Кривонос, Алкохолево

Селищата с интересни имена се допълват от гоцеделчевското Лъжница, велинградското Кръстава, великотърновското Вонеща вода и много други.

Сред десетте най-странните имена на селища в страната ни обаче, попадат следните: Вещица, Гърло, Недоклан, Сливата, Глутници, Пишурка, село Държава, както и село Сърбогъзи, което вече е сред изчезналите села в България.

Източник: delo.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук