Български мюсюлмани апелират да бъде спасен животът на Босия

0
1687

Български мюсюлмани декларираха готовност да започнат щафетна гладна стачка в подкрепа на Николай Колев-Босия, чието здравословно състояние се влошава.

В блога на общественика, който на 13 юни обяви гладна стачка, се съобщава, че Инициативен комитет от 17 мюсюлмани, подкрепен от известни публични фигури, е изпратил апел до посолствата на страните-членки на ЕС. Документът носи мотото „Не на смъртта, не на корупцията! Живот за правозащитника, европейски гражданин Николай Колев“.

Комитетът е председателстван от известния по времето на Тодор Живков дисидент и защитник на човешките права Ибрахим Куруджу.
В подкрепа на инициативата да бъде защитен животът на Николай Колев-Босия действия са се обявили още десетина известни българи, сред които са бившият служебен премиер Ренета Инджова, живеещият във Франция борец срещу комунизма Петър Бояджиев, бившият полицейски комисар Стойчо Стойчевски, полк. Кунчо Кунев, бившият посланик в Сирия Радион Попов, както и ромски и помашки лидери.

„Ние не се намесваме в този спор между правителството и г-н Колев, както и не изискваме от вас да се намесвате. Единственото наше искане е в кадъра на ценностите на ЕС в хуманен план да съдействате за гарантиране живота на г-н Колев като един европейски гражданин“, се казва в апела на Инициативния комитет.

Авторите допълват, че ако до дни случаят не намери своето демократично и справедливо решение и животът на Николай Колев-Босия продължава да бъде застрашен, членовете на комитета и подкрепящите го известни българи ще започнат щафетна гладна стачка.

Пълният текст на апела:

НЕ НА СМЪРТТА, НЕ НА КОРУПЦИЯТА! ЖИВОТ ЗА ПРАВОЗАЩИТНИКА ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИН НИКОЛАЙ КОЛЕВ

Мотивите, които ни доведоха да се обърнем към Вас са от изключително хуманитарно естествo и в никакъв случай политически. Поради това и очакванията ни от Вас са да реагирате в рамките на хуманитарната страна на проблема.

Ние сме част от мюсюлманската общност в България български граждани и по силата на договора от Маастрихт европейски граждани.

Европейският съюз, към който принадлежи страната ни, е основан на ценности. Една от тези ценности е човешкият живот – неговото гарантиране и осигуряване на сигурността му.

Г-н Николай Колев е дългогодишен правозащитник още от времето на открития комунистически режим в България. Сега се стигна до една конфронтация между него и българското правителство, която заплашва да завърши с неговата смърт.

Ние не се намесваме в този спор между правителството и г-н Колев. Единственото наше изискване е в кадъра на ценностите на ЕС в хуманитарен план да бъде гарантиран животът на г-н Колев като един ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИН.

Що се отнася до конкретния случай на корупция, който е повод за действията на г-н Колев, ние нямаме съмнение, че данните, от които той изхожда, са достоверни. За нас компас в тези оценки е ЕВРОСТАТ, чиито резултати са публични и според нас най-близко до реалността. Изхождайки от тях е очевидно, че конкретният случай, визиран от г-н Колев, е само част от грозната картина на действителността в България. В България властта търгува с всичко, включително и с даването на българско гражданство. Отчитайки това, ние много добре осъзнаваме, че с евентуалната оставка на министъра на транспорта проблемът няма да бъде решен, както и показаха изминалите 11 години, през които България е в състояние на мониторинг от Европейската комисия. Очевидно проблемът е много по-голям и не от времето, когато това правителство е поело отговорността за управлението на страната, а много преди това…

През осемдесетте години на миналия век, в най-трудните за мюсюлманите в България години, християнинът г-н Колев, заедно с други християни, защити достойнството на мюсюлманите в България с риск за живота си. Претърпя арести, заплахи, но не се огъна пред национал-комунистическата власт. Това ние няма да забравим. И нещо още по-важно – ние ще се борим винаги за взаимното уважение с християните срещу всякакви форми на национализъм или верски фанатизъм.

В подкрепа на казаното по-горе ние вземахме решение, ако до дни случаят не намери своето демократично и справедливо решение и животът на г-н Колев продължи да бъде застрашен, ще започнем серия от щафетни гладни стачки в страната и извън нея под надслов „НЕ НА СМЪРТТА. ЖИВОТ ЗА ПРАВОЗАЩИТНИКА, ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИН НИКОЛАЙ КОЛЕВ“. Запазваме си, разбира се, правото и на други действия в рамките на закона, твърдо решени да не допуснем смъртта да тържествува над ценността на ЕС – ЖИВОТ.

Оставаме да вярваме, че така провъзгласената ценност е реално приета и от българското правителство, а не лицемерна, в което ни обвиняват всички националисти и популисти и че със съвместни усилия ще успеем да гарантираме живот за г-н КОЛЕВ“.

Инициативна група от мюсюлмани – български граждани

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук