Български студенти впечатлиха света с пробив в генното инженерство

0
636

Български студенти пребориха свои колеги от университети като „Кембридж“, „Оксфорд“ и „Бъркли“ и спечелиха бронзов медал за страната ни. Високото отличие е за разработка по синтетична биология, съобщава NOVA.

Българско изобретение помага за по-голяма безопасност на полети 

 Борбата младежите да заминат за световното състезание по синтетична биология в Бостън започва преди 7 месеца. „В един от най-тежките ни моменти излязохме на улицата и буквално продавахме тениски на хората“, разказва Марио Марков.

Въпреки трудностите те заминават, а разработката на осемте студенти преборва 300 научни отбора от цял свят.

Разработка на българин ще пази от стоки менте

„Ние спечелихме състезанието с това, че успяхме да копираме способността на едно животно, наречено бавноходка, да оцелява в много драстични условия, като радиация, много ниски или високи температури. Пренесохме тези способности в нашата родна бактерия Лактобацилус Булгарикус“, разказа Илка Цветкова. Така те правят бактерията още по-издръжлива.

Създателят на „умните“ банкноти: Чип може да следи мръсните пари

„Когато се произвежда кисело мляко, много от тези бактерии умират заради тежките условия, на които те са подложени. Ние направихме така, че тази бактерия да е много по-устойчива и да оцелява. Така фирмите нямат загуби и производителността е много по-голяма“, обясни Илка Цветкова.

Източник: nova.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук