Бъчварова за молитвения дом: Няма радикален ислям, но полицията го наблюдава

0
1414

Полицията наблюдава и периодично прави обходи в района на молитвения дом в столичния квартал „Люлин“. Правят се и проверки на съмнителни лица със подозрително поведение.

Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на въпрос за дейността на молитвения дом в столичния квартал „Люлин“, за който има съмнения, че проповядва идеите на ислямския фундаментализъм и за който OFFNews първи писа.

По думите на Бъчаврова няма данни за проповядване на радикални ислямистки идеи по време на извършваната в молитвения дом дейност. Тя подчерта, че свещенослужителят в него е български гражданин, който има действащ трудов договор с Мюфтийството и е имам.

„Мога да уверя народните представители, че заедно с ДАНС внимателно следим развитието на ситуацията в страната. Ежеседмично, но всъщност ежедневно, следим всеки един сигнал и развитието му. Мога да уверя всички, че към момента няма констатация за застрашеност на нашата страна, както от терористичен акт, така и от обезпокоителни белези за радикализация“, каза вицепремиерът.

Тя обясни, че създаването на молитвения дом е инициирано от представители на арабската диаспора в страната. Искането им се се основавало на съществуващата практика в други европейски държави, където официално съществуват подобни молитвени домове, защото при вярващите от турски и арабски произход религиозната служба се осъществява на различен език.

По думите на вицепремиера през 2012 година е бил получен сигнал от гражданин, че на паркинг във временни постройки се събират много  хора от арабски произход. Екип на полицията е извършил проверка още тогава и е установил, че постройките се използват като молитвен дом на арабската общност. Тя обясни, че това е разрешено от Главното мюфтийство и от Дирекция на вероизповеданията към Министерския съвет.

Тя каза още, че от 2012 година до момента в МВР не са получавани сигнали от граждани за нарушаване на обществени ред. Не са получавани и сигнали за престъпления, извършвани в района от хора, свързани с молитвения дом.

Бъчварова обясни, че фондация „Тайба“ е регистрирана през 2004 г., а неин председател е Албу Калбайн, който живее в България от 1983 година и не е криминално проявен. В началото фондацията работела в сътрудничество с Главното мюфтийство и е предоставяла финансиране на мюсюлмански храмове, както и организиране на поклонения и обучения по ислям. През годините обаче активността ѝ била силно ограничена.

„Към момента активността на регистрацията е активна, но от 2012 година няма данни да развива дейност. Няма данни фондацията или свързани с нея субекти да извършват дейности, застрашаващи националната сигурност на България“, увери Бъчварова.

Тя подчерта, че информацията за лица и организации, проповядващи радикален ислям на територията на страната, е „само и единствено в компетентността на ДАНС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук