Бъчварова: Пращаме армията на границата, да ни спасява

0
996

Работим в посока да дадем възможност на българската армия, ако това се наложи, да се включи по-ефективно в охраната на границите заради бежанската криза”, заяви пред журналисти вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Тя коментира проблема след края на заседание на Съвета за развитие към Министерски съвет, в който участват представители на АБВ, ПФ, РБ, ГЕРБ, както и на част от министрите от кабинета.

Вътрешният министър поясни, че евентуално разполагане на армията по границите ни е част от плановете за спешни мерки, които са били разработили преди 6 месеца и сега се допълват, информира БГНЕС.

„Армията да може да оказва съдействие при охраната на границата в съвместни екипи с граничари да осигуряват физическо присъствие и техника. Не става дума за постоянно присъствие, а в случай на извънредна, кризисна ситуация, ако ресурсът на МВР не позволява да се гарантира цялата сигурност, да се обръщаме към съдействие за армията”, уточни Бъчварова.

От друга страна, по повод блокадата на границата с Гърция, Бъчварова поясни, че са създадени условия обработката на автомобили да става по-бързо.

„По никакъв начин това не става за сметка на занижения контрол. Въведоха са и мобилни екипи, които да правят предварителни проверки, за да може да се гарантира по-бързо преминаване и контрол на границите. Изпратени са подкрепления за полицията, която е на границата”, съобщи вътрешният министър.

източник: БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук