Важно за всички. В Черно море откриха нещо, което може да промени България. Сбъдва ли се пророчеството на…

0
1756

Отлични за България новини бяха обявени от концерна „ШЕЛ“. Корита на реки отпреди 20 до 40 млн. години на дълбочина от 2 до 6 км са открити при сеизмичните изследвания в блок “Силистар” в дълбочините на Черно море. Те бяха направени от компанията “Шел”, която получи лиценз за проучване за нефт и газ през 2016 г., уточнява „24 часа”.
Шест месеца след лиценза тя направи 3D сеизмични проучвания на 4650 кв. км площ и 2D изследване на 1500 кв. км, съобщи Александър Кейз, мениджър на проекта за проучване в Черно море.

Изследването е приключило на 5 януари 2017 г. и е траяло над 80 дни.
Въпреки ранния етап резултатите са обнадеждаващи, каза Кейз.
На въпрос какво показва откриването на древните реки, от “Шел” отвърнаха, че е възможно скалните системи в тези корита да са резеарвоар на въглеводороди (нефт или газ).
Предстоят 12 месеца на анализ на данните, които са “набрани” от сеизмичните проучвания. Едва тогава ще се преценява дали да се прави проучвателен сондаж. Ако и той е благоприятен, ще се правят допълнителни сондажи, които да очертаят границите на находището на нефт.
В края на октомври 2016 г. френската “Тотал” отбеляза в отчета си за третото тримесечие, че е открила нефт при сондирането в Черно море. “Тотал”, в сътрудничество с “Репсол” и OMV, има лиценз за проучване и търсене на нефт и газ в блок “Хан Аспарух”.
Мениджърът на “Шел” каза, че Черно море не е проучвано задълбочено за въглеводороди, но има много оптимистични данни. Така България може да се окаже не с едно, а с цели две големи находища на нефт.
Любопитно е, че огласените данни съвпадат с предсказанието на Петричката пророчица Ванга, която е казала, че в недрата на България има много нефт.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук