Валери Симеонов с последни новини за новото правителство: Вече говорим за конкретни личности, които ще са министриl

0
1321

Изходът на кризата в Македония е ясен – търсене на диалог, намиране начин управлението в страната да бъде формирано от македонски партии, а не от албански – само там виждам изход. Иначе ще сме свидетели на една дълбока криза и един тлеещ огън, който може да стане огромен пожар. Това заяви Валери Симеонов в ефира на БНТ.

„Свидетели сме на спонтанен опит за спасяване на държавността. Фактът че полицията не се намесва в началото, говори за много сериозни разделителни процеси. При тази крайна конфронтация всеки знак за помощ би се приел двуяко. Неслучайно реакцията на албанската страна също е умерена“, добави той. Запитан как според него трябва да помогнем на съседката ни, политикът отвърна: „В такъв момент трудно би се оказала каквато и да е помощ, трябва да се действа много премислено. Много да се внимава – трябва да насърчаваме всякакви форми на успокояване и стабилизиране на обстановката там“. Относно коалицията с ГЕРБ, Симеонов заяви:

„Не може да има стабилно управление, когато се започва с личности. От времето на социализма сме свикнали да приемаме, че трябва да се доверяваме на една личност и че тя ще ни оправи. Е, видяхме, че не става и с Иван Костов, и със Сакскобургготски, отчасти и с Борисов.

Възлагането на определени надежди само на една личност в никакъв случай не носи гаранции за изпълнение на очакванията“.   Запитан защо са решили да публикуват споразумението и дали това е ПР ход, той отговори: „Всъщност това е знак. Ние сме наясно какво правим, не правим случайни постъпки. Наясно сме, че искаме да привлечем и да получим подкрепата на българския народ. Никой не може да ни упрекне. Искаме да получим доверието не само на тези, които са избрали нас или ГЕРБ, ами и повече. Публикувайки това споразумение, даваме знак за прозрачно управление. Няма да има сделки под масата. Какъв е смисълът да се пази някаква излишна тайнственост и загадъчност?! Нека се види, че няма грам задкулисни игри при нас. Всички трябва да знаят, че се дели не баница, а огромна, смазваща отговорност“, посочи Симеонов.

„Започнахме да говорим за личностите, които ще са министри вчера“. Подборът ще е експертно-партиен. Няма как да се откажем от политическата си програма, но от друга страна ще има определени позиции, където ще е много по-добре да са хора, които са работили в тези структури и да влязат с летящ старт. Със сигурност няма да има механична схема за разпределение на министерските постове“, обясни съпредседателят на „Обединени патриоти“.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук