Варуфакис с изненадващ коментар за скандала с Кристалина Георгиева и влизането ни в Еврозоната

0
2782

Според бившият министър на финансите на Гърция пандемията е щяла да приключи досега, ако всички са се ваксинирали

„С влизането в Еврозоната може и да спечелите нещо, но пък има много повече за губене. И ма много малко печалби, които могат да бъдат постигнати по отношение на инвестициите и развитието.

Има огромна липса на гъвкавост, която си налагате. Да не може да разчитате на собствената си валута в разгара на кризата. Струва ми се безсмислено. В никакъв случай не трябва да се присъединявате към еврото”, заяви пред Нова телевизия бившият министър на финансите на Гърция Янис Варуфакис в първото си телевизионно интервю за българска медия.

Варуфакис е наричан лошото момче на Европа и рок звезда в икономиката. Сравняват го с Брус Уилис и Джейсън Стейтъм, подписът му се продава на търг в интернет, както и тениските с неговия лик. Обича мощните мотори, хубавите ресторанти, кожените якета и гръцките острови.
„С влизането в Еврозоната може и да спечелите нещо, но пък има много повече за губене.

Ако погледнете историята на Европейския съюз след въвеждането на еврото и потърсите успешните истории сред новите членове, ще откриете, че най-големите ползи, които сме получили от ЕС, по никакъв начин не са свързани с еврото. Добре е за страните да са членове на Съюза, но не и на Еврозоната. Има много малко печалби, които могат да бъдат постигнати по отношение на инвестициите и развитието.

Има огромна липса на гъвкавост, която си налагате. Да не може да разчитате на собствената си валута в разгара на кризата. Струва ми се безсмислено. В никакъв случай не трябва да се присъединявате към еврото”, подчерта той.

Според него Полша и Чехия никога „няма да направят тази грешка”. Варуфакис е учуден от решението на България да я направи. Няма да има сериозна разлика, след влизането в Еврозоната от гледна точка на пандемията.

„Еврото няма да ви помогне. Фалшивото усещане за полза се внушава от готовността на Европейските централни банки да печатат пари, но това е нож с две остриета. Моята препоръка е – стойте далеч”, добави той.

Според него пандемията е щяла да приключи досега, ако всички са се ваксинирали.

„За съжаление преживяхме два провала. Първият беше, когато ЕС зрелищно се провали в това да осигури достатъчно бързо необходимият брой ваксини, от които се нуждаем.

Това беше фиаско, организирано от лидера на ЕК Урсула фон дер Лайен. Беше отвратително, докато САЩ, Обединеното кралство и дори Русия напредваха с доставките на ваксини, ЕС не се справи. Вторият провал е, когато ваксините дойдоха и сега имаме достатъчно запаси, но голям процент от населението не искат да се ваксинират. А нашите правителства не са достатъчно добри в убеждаването”, каза икономистът.

Според него те са отприщили езика на наказанията и налагат авторитарни мерки, които не работят. Той изрази притеснение, че новата вълна ще настъпи след месец.

„Не съм голям почитател на МВФ. Затова може да се стори и малко изненадващо, но изразявам пълната си подкрепа към управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Тя е преследвана и демонизирана, защото има нова студена война между САЩ и Китай“, заяви Варуфакис.

Той коментира твърденията към Кристалина Георгиева, която беше обвинена, че е оказвала натиск на служители като директор на Световната банка, за да бъде подобрен ранга на китайската икономика в класацията за 2018-та година „Да правиш бизнес“.

„Американската администрация се прицелва в Китай. Играят си на международен мир и международна стабилност. Солидарен съм с управляващия директор на МВФ. Опитват се да се отърват от нея, защото не изпълнява техните прищевки“, каза още Варуфакис и заяви, че скандалът няма нищо общо с твърденията за нарушаване на човешките права в Китай.

https://www.vbox7.com/play:42c09c38cc

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук