Вежди Рашидов награди културни дейци за 24-и май, заминава на посещение във Великобритания

0
1335

Георги Аргиров

 

Министър Вежди Рашидов отличи творци от различни области на изкуствата за техния принос в развитието на българската култура и духовност, а поводът бе 24 май – Ден на славянската писменост и българската култура. „За мен 24 май може би трябва да е истинският национален празник на България, защото ни обединява“, заяви културният министър на официалната церемония. „Това е уникален празник, защото е празник на нашия език, на който общуваме, на който се разбираме – независимо от етнос и религия. Най-хубавото е, че е духовен, чист празник, и в неговото навечерие изразяваме почит и благодарност към хората, които създават духовните ценности. Дано все повече да се увеличават кадърните хора, защото те са бъдещето“, допълни скулпторът.

Зам.-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова поздрави специално работещите в сферата на музейното дело с професионалния им празник 18 май, като подчерта, че музей не се създава лесно – той е плод на усилията на много и различни експерти и специалисти – от археолозите и реставраторите, до уредниците и целия обслужващ персонал. Ръководството на МК пождчерта, че през последните години политиката на министерството е да се откриват нови и нови музеи – на София, Музей на комунизма, „ Антична Сердика“.

С най-високата степен на наградата на МК – „Златен век“ – огърлие, бяха удостоени още четирима видни дейци на изкуството и културата. На церемонията стана ясно, че писателят Георги Данаилов посвещава наградата си “Златен век” – огърлие, на поета Борис Христов.

Между осемте отличени със „Златен век“ – звезда, са още театроведът проф. Камелия Николова, илюзионистът Христо Каранджулов-Ирко, диригентът Теодора Павлович.

Snimka 2   Сред 20-те лауреати на „Златен век“ – печат на Симеон Велики, са пианистът Атанас Куртев, композиторът Михаил Пеков, актрисата Лина Ковачева, читалищни, музейни и библиотечни дейци, хореографи, археолози. За високите си постижения с грамота бяха отличени 10 млади хора на изкуството и културата, между които актрисата Алиса Атанасова, режисьорът Крис Шарков, пианистката Лили Богданова, цирковата актриса Кристина Костова, реставраторът Александър Вътов.

Церемонията бе донякъде помрачена, заради новината, че треньорът Нешка Робева отказала номинацията за орден „Стара планина“, заради предизвиканата полемика при номинацията. Но това не попречи на церемонията, нито пък на новината, че министър Вежди Рашидов днес отива на официално посещение във Великобритания. В Лондон той ще се срещне с министъра на културата и дигиталната икономика на Обединеното кралство Ед Вейзи. Двамата министри ще обсъдят някои приоритетни теми за Председателството на Съвета на Европейския съюз в рамките на тройката, която включва Великобритания, Естония и България, както и конкретни виждания за политическата програма в областта на културата и аудиовизията, която трите страни заедно трябва да подготвят.

Снимки: Авторът и Пресцентър на МК

Композиторът Митко Щерев и писателят Георги Данаилов бяха сред наградените културни дейци.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук