Вежди Рашидов не очаква промени с оставките

0
8173

Премиерът носи отговорността и той трябва да реши с какви хора ще работи, заяви пред БНТ депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов. По думите му и тримата министри – Нанков, Московски и Радев, са добри професионалисти. Според Рашидов с министерските оставки няма да се промени нищо.

На въпрос правилно ли са поискани оставките на тримата министри (Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев – б.р.), бившият министър на културата отбеляза, че когато премиерът е поискал оставките, той си е направил сметката с какви хора иска да работи и кой да бъде неговият екип. Дали оставките, ще оправят нещата, дълбоко се съмнявам, скептичен е Рашидов.

Ще върнем ли мъртвите с тези оставки, какво ще променим с тях, ако бъдат приети„, запита Рашидов.

Нямаме реална опозиция в страната, тя няма платформа за такава и няма адекватна политика, смята Рашидов, който е председател на парламентарната Комисия по култура и медии.

„Как така убийци ще казва тя на сто човека, да не би ние да сме карали автобуса“, ядосно каза Рашидов. Не е приятен фактът за фаталния инцидент край Своге, при който загинаха 17 души, а 21 бяха ранени, но все още не бяхме погребали хората, а лидерът на левицата започна да реве от сутрин до вечер за оставки, каза той.

„Тя е като майка Тереза, където се снимат козички, седи там и се опитва да ни разплаче“, каза Рашидов. Става въпрос за съдбата на хората. Никой не би могъл да приватизира мъката на хората„, смята Рашидов.

Като председател на ресорната парламентарна комисия, Рашидов каза, че културата и медиите са в дезинформация. Кой ограничи свободата на словото в България. Свободата на словото е необходима и за нас, и за всички, защото манипулацията на свободата на словото не е полезна за никого, изтъкна той.

Относно показните акции срещу крупни бизнесмени, бившият културен министър отбеляза, че не е много добър експерт по корупция и акции, но може би (акциите) са късни.

Малка ни е държавата и се познаваме всички, много добре знаем какво и как. Фактът, че те се случват ни кара да се замислим, че държавата започва да реагира на случващото се около нас, посочи Рашидов.

Ще се оправим, когато всички си стъпим на краката„, поясни той.

Припомняме, че при тежката катастрофа край Своге на 25 август загинаха 17 души. Сред загиналите имаше и 13-годишно дете. Много други пострадаха. Състоянието на настанените в „Пирогов“ жени е най-тежко.

По случая започна проверка. Прави се и независимо разследване. Водачът на рейса беше задържан и обвинен от прокуратурата. Вчера, 29 август, Окръжният съд в София постанови обвиняемият да остане с мярка за неотклонение „домашен арест“.

27 август беше обявен за Ден на национален траур в памет на загиналите.

Във връзка с инцидента и съмнения, че при ремонтирането на пътя не е използван качествен асфалт, на 27 август следователи влязоха в сградата на „Трейс Груп Холд“ АД, която е сред основните изпълнители на ремонта на пътния участък край Своге.

На 28 август властите започнаха проверка и във фирмата „Мега-инвест холд ЕООД“ в Дупница, която е партньор на „Трейс груп“.

Мащабната катастрофа и състоянието на пътя станаха повод за оставки и обвинения в корупция. Ден преди инцидента от неправителствена организация бяха публикували становище, че тази пътна отсечка не е в добро състояние, въпреки ремонта за почти 23 млн. евро.

Инцидентът бе катализатор за повишаване на политическото напрежение в управляващата коалиция, след оставката от миналата седмица на трима министри – Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски – във връзка с тежката катастрофа край Своге, която отне живота на 17 души.

На оставката остро се противопостави лидерът на НФСБ Валери Симеонов, тъй като те не са съгласувани с партньорите. На друга позиция е стои лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, който няма претенции към премиера Борисов.

НФСБ и Валери Симеонов излязоха с остро изявление, с което поставиха ултиматум на правителството да започне същностни реформи. Симеонов предупреждава, че може да оттегли подкрепата си и да излезе от управлението.

От ВМРО поискаха коалиционен съвет заради оставките още в петък, а Каракачанов през цялото време призоваваше към диалог.

Във тази връзка на 3 септември в МС се проведе коалиционен съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, на който стана ясно, че НФСБ няма да се оттеглят от управлението на страната – стабилността на държавата надделя над емоциите на патриотите. Кабинетът „Борисов 3“ продължава в изпълнение на управленската програма.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук