Виаграта снижава риска от Алцхаймер с близо 70%

0
89

Употребата на медикамента Силденафил, по-известен на повечето хора като Виагра, е свързана с драстично намалена честота на болестта на Алцхаймер, сочи ново изключително мащабно изследване.

Според проучването, ръководено от изследователи от Кливландската клиника, приемът на Силденафил е свързан с близо 70% по-нисък риск от развитие на болестта на Алцхаймер в сравнение с тези, които не го употребяват, съобщава „Сайънс Алерт“.

Това се основава на анализ на данни за здравноосигурителни претенции от над 7,2 милиона души, при който записите показват, че при претендентите, които са приемали лекарството, вероятността да развият болестта на Алцхаймер през следващите шест години на проследяване е много по-малка в сравнение с контролните пациенти, които не са използвали Силденафил.

Изследователите твърдят, че показаната тук корелация, в допълнение към другите показатели в проучването, е достатъчна, за да определи Силденафил като обещаващо кандидат-лекарство за болестта на Алцхаймер, чиято жизнеспособност може да бъде проучена в бъдещи рандомизирани клинични изпитвания, предназначени да проверят дали наистина съществува причинно-следствена връзка.

„Особено важно е, че установихме, че употребата на Силденафил намалява вероятността от поява на болестта на Алцхаймер при лица с коронарна болест на сърцето, хипертония и диабет тип 2, които са съпътстващи заболявания, значително свързани с риска от заболяването, както и при лица без такива заболявания“, обяснява изчислителният биолог и старши автор на изследването Фейшонг Ченг от Кливландската клиника.

Не за първи път употребата на Силденафил се свързва с по-добри здравни резултати, като преди това лекарството е показвало обещаващи резултати в редица различни научни контексти, включително изследвания на рака, маларията и др.

От над 1 600 подобни одобрени лекарства, Силденафил се оказал един от най-обещаващите кандидати. Това може да звучи озадачаващо – като се има предвид, че лекарството засега се използва основно само за лечение на еректилна дисфункция и белодробна хипертония.

„Силденафил, за който е доказано, че значително подобрява познавателните способности и паметта в предклинични модели, се представи като най-добрия кандидат за лекарство“, каза Ченг.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук