Вижте целия доклад на „Аликс Партнърс“ за източването на КТБ

0
1610

Забегналият в чужбина мажоритарен собственик на банката Цветан Василев е превърнал трезора в кредитна пирамида

Забегналият в чужбина мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев е превърнал трезора в кредитна пирамида, като в схемите му са участвали членове на Управителния съвет на фалираната банка, както и свързани с него служители и лица.

Те са използвали парите на вложителите за финансиране на лични сделки – т.е. за пълнене на собствените си джобове. Това са само част от констатациите на екипа от международната разследваща фирма „Аликс Партнърс“, който бе нает от синдиците на КТБ, за да проследи източването на банката.

След като миналата седмица влезе в сила приетата от парламента поправка, внесена от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Петър Чобанов, днес докладът на разследващата компания бе публикуван на сайта на КТБ на български език.

Документът съдържа 575 страници, в рамките на които са описани всички сделки и кредити, отпускани от КТБ и правени от свързани дружества в периода януари 2009 г. – юни 2014 г., когато банката бе поставена под спецнадзора на БНБ.

Докладът всъщност доказва фактите, които вече бяха разкрити от „Монитор“, че 4 млрд. лева от близо 5-милиардната дупка в КТБ са дадени на кухи фирми срещу нулеви гаранции и обезпечения.

От „Аликс Партнърс“ посочват, че при общо 4,821 млрд. лева раздадени кредити, само 756,4 млн. от тях са събираеми, като 150 млн. са от заеми към малки търговски дружества. Според графика, приложена от разследващата фирма, несъбираемите вземания са в размер на фрапиращите 84,3% от общия кредитен портфейл.

Лошите заеми са раздадени на 243 корпоративни клиенти, имащи да връщат общо 472 кредита. Една от основните констатации на авторите на доклада е, че над половината от раздадените суми са били предоставени на фирми, свързани пряко с Цветан Василев.

По този начин той е прибрал в джобовете си 2,5 млрд. лева. „Тези заеми обикновено имат много ограничен, ако изобщо имат такъв, потенциал за възстановяване, тъй като повечето от кредитополучателите имат неработещи предприятия, има малко/невалидни обезпечения и кредитните схеми често са били използвани, за да се погасят или обслужат други кредити към КТБ, за предоставяне на

допълнителен капитал на Банката от втори ред, или предоставяне на кредитиране на лица, които не са клиенти на Банката“, пише дословно в документа. В него изрично се казва също така, че от 2009 г. до фалита на трезора широкото използване на инструмента кредитиране е било с цел финансите „да бъдат неправомерно извлечени от банката, в повечето случаи в полза на реалния мажоритарен акционер г-н Василев, неговите съучастници и свързани лица“.

От фирмата посочват още, че основните дейности на банката често не са били извършвани в нейна полза, а по-скоро „са били предназначени за подпомагане на г-н Василев, неговите сътрудници и свързаните лица“.

„Методите, използвани за извличане на средствата от Банката, са били избрани и изградени с цел объркване/прикриване на крайната цел на изтеглените средства, като така Банката е поставена в значителен риск, че тези кредити никога няма да бъдат погасени“, се подчертава в доклада.

В хода на разследването станало ясно, че са били налице множество „червени флагове“ – т.е. рискови фактори, които са очевидни при предоставянето на кредитите и са можели да бъдат забелязани от компетентен кредитен екип, УС, външните одитори или евентуално от Централната банка.

Сред въпросните червени флагове бил фактът, че големи кредити се предоставят на новоучредени дружества без история и собствени ресурси, както и че са били давани само срещу вземания на кредитополучатели от други фирми, без каквито и да било допълнителни обезпечения.

За нуждите на източването на КТБ са били използвани и т.нар. „канали за финансиране“ – т.е. отпускане на заеми на конкретни дружества, които от своя страна са захранвали свързани с Василев фирми.

Още миналата година лъсна, че едно от тези дружества е било ТЦ-ИМЕ, а друго – „Бромак“ – фирмата, еднолична собственост на банкера беглец, през която той държи мажоритарния пакет от КТБ.

Вижте ТУК целия доклад по КТБ

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук