Виктор Орбан пристига в България по покана на Бойко Борисов

0
688

Унгарският министър-председател лобира за членството ни в Шенген

Двамата премиери ще обсъдят състоянието на ЕС, все по-засилващата се миграционна вълна и граничния контрол

Премиерът на Унгария Виктор Орбан пристига на 27 и 28 януари в България по покана на колегата си Бойко Борисов. Двамата ще обсъдят състоянието на ЕС, все по-засилващата се миграционна вълна и граничния контрол. Орбан ще бъде придружен от вътрешния министър на Шандор Пинтер.

Орбан е сред най-големите критици на политиката на ЕС по отношение бежанците. „Ако мнозинството от страните-членки на Европейския съюз /ЕС/ бяха последвали позицията на Будапеща по отношение на бежанската криза, днес в Европа щеше да има най-много десетина хиляди бежанци, а не един милион. Решението да бъдат приети мигранти в ЕС е грешка, която днес трудно може да се поправи.“ Това заяви Виктор Орбан в интервю за вестник “Маджар Идок” на 25 декември.

„Ако ние пускаме мюсюлманите неконтролируемо, те просто ще ни разтворят в себе си и ние ще се удавим. Ние не сме против квотите за прием на бежанци, които предлагат Франция, Германия и Европейския съюз като цяло, но сме против факта, че те са задължителни и без право на обсъждане“, заявява в интервю за френското издание Le Figaro унгарският премиер.

Орбан е и от политиците, които са убедени, че България трябва да влезе в Шенгенската зона. Унгарският премиер бе гост на Борисов през първия му мандат. На 8 октомври 2010 г. двамата се срещнаха на „четири очи“. След това стана ясно, че са обсъждали енергийни проекти, членството на България в Шенген и че страната ни е обещала помощ на Унгария за справяне с разлив от хвостохранилище.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук