ВИП УЧЕНИЦИТЕ НА КЛАСИЧЕСКАТА ГИМНАЗИЯ – ИМЕНИТИ АКТЬОРИ, ПИСАТЕЛИ, ЖУРНАЛИСТИ –+ СНИМКИ

0
2448

Именити актьори, писатели, журна­листи са възпитаници на Класическата гим­назия, ръководена от създаването си през 1977 г. в продължение на 33 години от Гергина Тончева.

Школото, чието пълно име е Национална гим­назия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ”, е създадено по идея на бележити наши учени и творци. Пръв директор – основател на гимна­зията, е г-жа Гергина Тончева. Тя е специ­ализирано училище, в което се изучават кла­сическите езици латин­ски и старогръцки език, старобългарски език, литература, история, култура и философия, а така също и западните езици френски, немски, английски.

На това училище му върви на всичко друго, но не и на дом. Сменило е няколко сгради, без да има своя постоянна.

През последната учебна година заня­тията са изместени от сградата в квартал „Модерно предгра­дие”, използвана в последните години. Административното решение разделя ученици, учители и роднини на два лаге­ра. Едните подкрепят разпореждането да се учи в сградата на 13-о училище в центъра на София, защото в „Модерно предгра­дие”, макар и прясно ремонтирана, базата е разположена насред кал и мизерия, при това в отдалечен район.

Другата част са против това, аргумен­тирайки се с непосред­ствената близост на Женския пазар – също непривлекателен и кри­миногенен пейзаж, а и със занемареността на изхабената постройка. Раздвоени, типично по български, днешните учители и ученици посрещат патронния си празник 24 май. А предишните възпи­таници се опитват да запазят романтиката на ученическите години… Ето кои са те.

Журналистът Петър Волгин и сцена­ристът на „Шоуто на Слави” Иво Сиромахов уважават с при­съствието си 35-годишнината на гимназията, отбелязана тържестве­но в аулата на Софий­ския университет преди 2 години.

Михаил Билалов (снимката е от абитуриентския му бал, до него е майка му) е роден в Русе, израства в Бургас, но завършва в София гимназията за древ­ни езици. Там изживява любовни тре­пети към младата си учителка по физика, но в онези години на желязна дисципли­на било абсурд да ги разкрие.

Актьорът Иван Радоев признава, че езиците много-много не му вървели. Даже веднъж симулирал, че припада, за да отърве контролно.

Режисьорът Явор Гърдев също е гордост на НГДЕК. Практиката била изключително любима в онези години – хем се посещава историческата забеле­жителност Акропола, хем се пътува в страна извън соц лагера.

Авторът на „Мисия Лондон” също е учил древни езици. Писателят Алек Попов застана на страна­та на защитниците гим­назията да бъде в центъра на столицата.

Ето какво споделя актрисата Теодора Духовникова: „Щом затворя очи, в съзнанието си виждам двете ми най-любими учителки – литераторката Таня Чолакова, из­ключителен педагог и ерудит, с която се чувам до ден днешен, и директорката Гергина Тончева. Тя преподаваше любословие. Виж само какъв хубав предмет – обучава те на любов към словото! Няма да забравя как веднъж разстрое­на нахълтах в кабинета и й заявих, че напускам училището. А тя ме посрещна с купа череши и мило ми каза: „Успокой се, ела малко да по­мълчим и после, като поговорим, ще видиш, че няма да е същото”. Оказа се права… Качестве­ното хуманитарно образование е нещо много ценно – дава ти култура, учи те на собствено мислене.”

Актьорът Самуел Финци проявил музикален талант, докато учел в Кла­сическата гимназия. Той се присъединява към рок група, създадена от съученици, в която участват бъде­щият диджей Ясен Петров и съоснователят на група „Б.Т.Р.” Милен Марчев.

Росен Петров бил наричан от съучениците си Рамзес ІІ – заради отлични познания на египетската култура. По негово време гимназията е приютена от 12-то СОУ на ул. „Цар Иван Асен ІІ” в бившия кв. „Ленин” (днешен „Яворов”).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук