Вирусолог с нови сензационни данни за нулевия пациент с К-19 в Ухан

0
140

Първият известен случай на Ковид-19 не е бил мъж, който никога не е бил на пазара в китайския град, твърди Майкъл Уороби

Първият случай на Ковид-19, идентифициран в Ухан и представен като такъв от Световната здравна организация (СЗО), е бил всъщност дни по-късно от смятаното преди това, и на пазар за животни, заяви влиятелен учен в сп. „Сайънс“, предаде АФП.

Първият известен случай на Ковид-19 не е бил мъж, който никога не е бил на пазара в Ухан, където се продавали диви и домашни животни, а жена, която е работела на пазара, пише вирусологът Майкъл Уороби от Аризонския университет.

За експерта това ключово парче информация и анализът му на други ранни случаи на Ковид-19 в града ясно сочи към животински произход на вируса. Дебатът за това продължава да се води от учените вече близо две години, без да е достигнато до някакво доказателство.

Уороби бе един от около 15 експерти, които през май публикуваха статия в „Сайънс“ с искане сериозно да се обмисли тезата, че вирусът е изпуснат от лаборатория в китайския град Ухан.

В последната си публикация той посочва, че проучването му на произхода на огнището „дава сериозно доказателство, че пандемията тръгва от пазара за живи животни“.

Според учения неговите разкрития казват, че „има една голяма червена стрелка, която сочи към пазара „Хуанан“ като най-вероятно място, от което тръгва пандемията“.

„Вирусът не е дошъл от други части на Ухан до пазара. Доказателството сочи доста сериозно към пазара“, посочи Уороби пред СNN.

Автор: БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук