Вирусът Зика връща човешката еволюция с 2 милиона години назад

0
722
In this Dec. 23, 2015 photo, 10-year-old Elison nurses his 2-month-old brother Jose Wesley at their house in Poco Fundo, Pernambuco state, Brazil. Suspicion of the link between microcephaly and the Zika virus arose after officials recorded 17 cases of central nervous system malformations among fetuses and newborns after a Zika outbreak began last year in French Polynesia, according to the European Center for Disease Prevention and Control. (AP Photo/Felipe Dana)

Мозъчните увреждания, които се причиняват от вируса Зика, могат да върнат човека в еволюционното му развитие отпреди 2 млн. години, смятат учени. Генетичните мутации, отключвани от смъртоносния патоген, могат да променят необратимо човешкото ДНК, съобщава британският „Експрес”.Тежките деформации, които са резултат от бавно променящия се заради вируса човешки геном, ще бъдат предавани на следващите поколения. Вместо да продължава да еволюира, човешкият вид ще регресира, тъй като микробът кара мозъкът да се свива до размери от преди 2 млн. години. Това сочат данните от изследване, докладът по което ще бъде публикувано в „Журнал за астробиология и още нещо”. В него се твърди, че вирусът Зика заплашва с „драматична регресия човешката еволюция”.

При най-лошия сценарий вирусното ДНК ще бъде закодирано в човешкия геном и така ще бъде дадено началото на „популация от хора с намален размер на мозъка и познанието”.

Авторът на изследването, австралийският професор Едуард Стийл, обяснява: „Докато вирусът Зика продължава да изскача по заглавията, възможно е да има много по-дълготрайни последици за човечеството, които се пропускат”.

Шокиращото твърдение идва на фона на световната тревога от разпространението на вируса и опитите на световните правителства да го ограничат. Над 4000 случая на заболяването са разкрити след избухването на епидемията миналата година в Бразилия.

Според учените, вирусът се развива много бързо, за да може вече да се разпространява сред хората без да има нужда от насекомо като преносител. Смята се, че микробът вкарва информация в човешкия геном, подобно на ХИВ, за да може да се разпространи неудържимо по целия свят.

Превод и редакция: БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук