ВКУСНО и ПОЛЕЗНО: 7 подправки, които БОРЯТ рака

0
2740

Джинджифил

От хилядолетия джинджифилът се използва като лек за простудни заболявания. Той може да се използва както пресен, така и на прах – във вид на подправка или пък под формата на бонбони. Консумацията на джинджифил в комбинация с лекарствени средства против гадене, джинджифилът често се препоръчва за хора, преминаващи през химиотерапия.

Розмарин

Розмаринът е средиземноморска подправка с иглолистни листенца. Той е прекрасен антиоксидант. Използван е в традиционната средиземноморска кухня и често ще го видите в типичните италиански сезонни ястия. Може да се ползва като подправка в супи, доматени сосове, хляб и високопротеинови ястия с месо. Розмаринът е добро средство за детоксикация, променя вкуса, подобрява храносмилането и спомага за облекчаване на стомашни проблеми и загуба на апетит. Опитайте се да пиете до три чаши чай от листена на розмарин, ако страдате от такива проблеми.

Люти чушки

Лютите чушки съдържат съединението капсаицин, което облекчава болката. От тях се прави крем, който често се препоръчва от онколозите. Въздействието му върху невропатични болки, които могат да бъдат много остри след оперативна намеса по отстраняване на ракови образувания.

Куркума

Куркума е подправка от семейството на джинджифила. Тя е основната съставка в кърито, която му придава жълт цвят и неподражаем вкус. Има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Защитава организма от развитието на ракови клетки. И в момента учените продължават да проучват тази подправка и ползите й за лечението на някои видове рак, включително този на дебелото черво, на простатата, на гърдата и рак на кожата.

Чесън

Чесънът е едно от най-древните културни растения. На повече от 6 хиляди години той се е превърнал в любима съставка в кухнята на много народи, но и в лек за най-различни болести. Чесънът съдържа алкалоиди, които по действие много приличат на инсулина – понижават нивота на захарта в кръвта. Пресният чесън регулира кръвното налягане, понижава риска от артериосклероза, намалява тромбозите, унищожава бактериите, действа благоприятно при висок холестерол като снижава нивата му. Научно доказано е, че приемането на пресен чесън забавя нарастването на раковите клетки – за доказателство, там, където е популярно да се консумира пресен, болните от рак са много по-малко. За да бъде използван като такова средство обаче е много важно да бъде натурален – на глави, а не на прах или под друга форма.

Мента 

Ментата помага за храносмилането и усвояването на храната, полезно е при хранителни натравяния. Успокоява мускулите на стомаха, действа оздравително на жлъчката. Ако по време на противораковата терапия човек страда от стомашно неразположение, чай от мента помага много. Добър е и при болки в гърлото. По тази причина, затова се ползва и като болкоуспокояващо при болезнено усещане в устата, които се появяват след химиотерапия и лъчетерапия. Затова и ментата е една от основните съставки в лекарствата, които се предписват по време на такова лечение.

Лайка

Лайката е лечебно растение, което помага при разнообразни оплаквания. От проблеми със съня до лечение на противовъзпалителни процеси – сякаш няма болежка, която лайката да не може да успокои. Често я препоръчват на раковоболни, които преминават през химиотерапия. Помага при мускулни контракции и успокояване на гладката мускулатура на червата. Най-често се препоръчва под формата на чай.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук