Владимир Путин: Славянската писменост дойде в Русия от македонската земя

0
1009

Руският държавен глава Владимир Путин заяви, че 24 май е празничен ден в Русия, Ден на славянската писменост, а тя „дойде у нас от македонската земя“, пише в официално съобщение от Кремъл.

Президентът Путин казал това в рамките на срещата с македонския му колега Георги Иванов в Москва, който е там, за да получи наградата на православния фонд за Единство на православните народи.

От своя страна, Иванов благодари за наградата „Негово Светейшество Патриарх Московски и на цяла Русия Алексий II“, връчена му във вторник от руския патриарх Кирил и заяви, че светите братя Кирил и Методий не са забравени.

„Въпреки че са минали толкова векове, ние почитаме паметта на светите братя Кирил и Методий и техния ученик свети Климент. Нашият народ казва, че човек не умира, когато бъде погребан, а когато бъде забравен. Това е нашата обща памет за нашите просветители – Кирил и Методий и тя ни дава надежда за запазването на тяхното учение“, е заявил Иванов.

На казаното от руския държавен глава реагира външният ни министър Екатерина Захариева.

Във фейсбук профила си тя написа, че създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава.

Тя припомня, че на 29 април 2012 г. патриархът на Москва и цяла Русия Кирил е казал на президента Плевнелиев в София: Българите пренесоха книжната грамотност в Русия.

„Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната култура на страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи“, пише още Захариева./бтв

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук