Владислав Горанов: Не е моментът да се дават пари на народа, отново ще призова партиите

0
149

Отново ще призова партиите да подкрепят актуализацията на бюджета. Това каза от парламентарната трибуна министърът на финансите Владислав Горанов

Не виждам съществени разделителни линии, въпреки че краткият срок не даде възможност на някои от предложенията да бъдат технологично изготвени, така че да следват логиката на закона. Това при такъв тип дебат и при тази скорост на работа едва ли е повод за критика по същество. Основната разлика между позициите на правителството и позицията на част от народните представители е свързана със степента и дълбочината на мерките, които следва да се предприемат. Основната разделителна линия сякаш остава, отношението към самоосигурените лица и подходът за безусловен доход на тях. В икономическата доктрина отдавна се говори за безусловен базов доход, дори са правени експерименти в света.

Вероятно след десетилетия, когато индустриалните отношения се променят до такава степен, че единственият механизъм за преразпределение остане темата за безусловен базов доход ще дойде на дневен ред, но днес подкрепям по-скоро тезата, че сме в началото на една непредвидима по мащаби криза, която, дай Боже, да е по-кратка, в която моментът за подобен социален експеримент сякаш не е дошъл, заяви той.

В икономическата доктрина отдавна се говори за безусловен базов доход, дори са правени експерименти в света. Вероятно след десетилетия, когато индустриалните отношения се променят до такава степен, че единственият механизъм за преразпределение остане темата за безусловен базов доход ще дойде на дневен ред, но днес подкрепям по-скоро тезата, че сме в началото на една непредвидима по мащаби криза, която, дай Боже, да е по-кратка, в която моментът за подобен социален експеримент сякаш не е дошъл, заяви той.

Българинът вече не се сравнява с държави от нашата черга, а гледаме към държави като САЩ и Швейцария. Това говори много за духовната конвергенция на българина. За съжаление, финансовите реалности не са точно такива. Не съм сигурен дали с лека ръка да разпределяме обществения ресурс във времето, посочи Горанов.

televest.net

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук