ВМС на САЩ трупат мощна армада край Европа

0
107

Допълнителните кораби биха могли да помогнат за възпирането на Русия

Американският военен щаб в Европа настоява ВМС на САЩ да предоставят повече военни кораби и изглежда печели спора. Европейското командване на САЩ скоро може да добави два мощни разрушителя към четирите, с които разполага в момента, съобщава The National Interest, цитирано от news.bg.

Допълнителните кораби биха могли да помогнат за възпирането на Русия.

Дебатът засяга военноморските сили на Европейското командване на САЩ в Рота, Испания.

Администрацията на тогавашните САЩ Президентът Барак Обама през 2010 г. се съгласи да изпрати четири разрушителя с управляеми ракети от клас Арли Бърк в Рота като част от споразумение с НАТО за разширяване на отбраната на САЩ от балистични ракети в цяла Европа.

Четирите DDG от клас Бърк, USS Carney, USS Donald Cook, USS Ross и USS Porter пристигнаха през 2015 г.

Въведени в експлоатация през 90-те години на миналия век, четирите кораба с водоизместимост от 9 000 тона са едни от по-старите от близо 70-те такива кораба на служба в САЩ. Но със своите бойни системи Aegis и близо 100 ракети SM-2, SM-3, SM-6 и Tomahawk, те все още са сред най-мощните военни кораби в света. И те са сред малкото военни кораби, които могат да свалят балистични ракети по време на полет.

Идеята е базираните в Рота разрушители малко или много да плават в кръг в Средиземно море, готови да свалят ирански ракети. Но инвазията на Русия в Украйна през 2014 г. промени тяхното разполагане.

Европейското командване, заредено с милиарди долари от фонда на Европейската инициатива за възпиране на Конгреса, е разположило корабите в европейски води, включително в напрегнати круизи през Черно море, където руските кораби, самолети и подводници представляват голяма заплаха.

Но командването иска още кораби. През април 2019 г. генералът от ВВС на САЩ Тод Уолтърс, тогава командир на ВВС на САЩ в Европа и ВВС в Африка, настоя за повече огнева мощ за 67 000 войници на командването.

„Винаги искате да стреляте по-бързо, винаги искате да стреляте по-точно и винаги искате да стреляте по-дълго“, каза Уолтърс, който през май 2019 г. стана командир на Европейското командване.

За тази цел американската армия започна да прехвърля някои тежки сили, включително дългообхватни ракетни установки, обратно в Европа. Уолтърс също иска още кораби.

„Тези две допълнителни DDG ще ни дадат възможност да продължим да подобряваме способността си да получаваме индикации и предупреждения в потенциалното бойно пространство и също така драстично да подобрят способността за по-добро командване и контрол“, каза Уолтърс пред комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ през февруари 2020 г.

И изглежда, че Конгресът е отворен за идеята. Сенаторите Джим Инхоф и Роджър Уикър и двамата членове на комисията по въоръжените сили на Сената, подкрепят този ход.

Но някои ръководители на ВМС се противопоставят на преместването на повече кораби в Испания. През 2018 г. адм. Фил Дейвидсън, тогава началник на командването на флотилията, се оплака, че корабите на Рота са взели ресурси от основните сили на ВМС, които се разполагат от Съединените щати, обикновено като част от ударни групи на самолетоносачи.

Дейвидсън изглежда особено недоволен от необходимостта от надграждане на четири допълнителни кораба като облекчение за корабите, които вече са в Испания. Флотът планира да изпрати „Карни“, „Доналд Кук“, „Рос“ и „Портър“ обратно в Съединените щати за обновяване и преоборудване, като същевременно ги замени с поне четири други, които носят най-нов софтуер и хардуер.

„Мога да ви кажа, че четирите кораба, които трябва да се изпратя, вече ги изтегляме от ударни групи, за да се направи необходимата им модернизация“, каза Дейвидсън. „Тогава ще изтеглим четирите кораба у дома, които тогава ще изискват наличност за докинг и известна модернизация“.

Едно скорошно проучване може да помогне на военни лидери и законодатели да разрешат спора. Калифорнийският мозъчен тръст RAND в проучване от февруари 2020 г. твърди, че разгърнатите напред сили, които чакат близо до потенциална конфликтна зона, са по-добри във възпирането на война, отколкото силите, които пристигат, когато кризата вече ескалира.

Ако флотът иска да спре Русия, трябва да остави толкова разрушители в Европа, колкото може да си позволи.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук