Внимание! Грипът зверски подрани – киселото зеле ни спасява

0
637

Усложненията може да са жестоки, стига се до оток на мозъка

Киселото зеле и ферментиралите туршии са много полезни при грипна епидемия. Желателно е и да вземате витамин D на капки по 15 дни, защото сега не се излагаме на слънце. Ако обаче почувствате, че ви е трудно да си поемете въздух, веднага трябва да потърсите медицинска помощ. Това посъветва пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

„За първи път от 6 години грипната епидемия пристига около 20-30 дни по-рано. В момента преобладава грипът H3N2- „Болзано”. Той е с 30% повече от щама „Хонгконг“. Това е леко видоизменен вирус. До един месец ще знаем дали ваксината може да ни защити ефективно срещу този вирус“, каза експертът.

„Необходимо е да се избягват контактите с болни. Трябва да научим децата как да кихат и кашлят правилно. Личната хигиена е много важна“, добавя професорът.
„Между 10-12 часа от момента на заразяване се покачва температурата до 38 градуса. След това усещате болки в мускулите и ставите. Обикновено започва с болки в гърлото и суха кашлица. Важно е да се остане вкъщи до пълното оздравяване. Неправилно лекуван грип може да доведе до усложнения. На 10 000 болни един човек може да направи възпаление на мозъка. Честото усложнение е развиване на бронхопневмония. Винаги трябва да отидете до лекар и да ви се назначи антибиотик”, каза проф. Кантарджиев.

„Вирусните инфекции трябва да се лекуват веднага с противогрипни препарати, за да не сте цяла седмица с температура и да се стигне до усложнения. При нестигане на въздух, задух, а при децата и бебета, ако видите синя кожа, веднага търсете медицинска помощ в болница!“, съветва специалистът.

„При бронхопневмонията започват да излизат гнойни храчки, когато кашля човек. В такива случаи е задължително да се лекува с антибиотик. Това е най-доброто лекарство. Антибиотиците не са вредни, но когато лекарите ги предписват. Слава Богу, че имаме антибиотици, защото преди години една трета от хората с пневмонии са умирали. При пневмонията се появяват и болки в гръдния кош. Правилното антибиотично лечение решава проблема бързо“, каза още Тодор Кантарджиев.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук