Внимание: Ковид удря пенсионерите без симптоми

0
92

Опасно развитие на епидемията от ковид у нас на опашката на настоящата омикрон вълна стряска медиците. Възрастните може да се озоват в реанимация с тръба в устата, въпреки че карат заболяването без симптоми или с минимално неразположение, предупреди д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружение „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма“, част от който е и изтъкнатият проф. Чавдар Ботев.

Тя отправи следния апел в социалната мрежа:

„Моля онези, които имат възрастни родители и близки, да бъдат особено внимателни към всяко тяхно оплакване или новост в поведението им. Както съобщават много агенции, включително и китайски, расте броят на безсимптомните случаи на К-19, което е нова проява на коварството на този вирус“.

Така 62-годишна жена, например, само с лека хрема, е приета впоследствие в реанимация след рязко спадане на сатурацията. Само четири дни по-късно тя е починала, въпреки интубацията. Дъщерята на ковид жертвата пък дори не предполагала, че се касае за ковид, тъй като майка й имала само раздразнена носна лигавица и секрети.

Мъж на 89 години, който е с тежък Паркинсон и трудно комуникира, се е оплакал от болки в гърба. След 6 дни развитие само на този симптом, сатурацията му е паднала под 90. Веднага е занесен кислороден концентратор в дома му, но не е ясно дали това ще е достатъчно, за да бъде излекуван успешно пореди неясното протичане досега.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук