Внимание: Омикрон наподобява грипните симптоми, избягвайте струпванията

0
103

Избягвайте струпванията, които се образуват по празниците, съветва наш лекар.

Характерното за Омикрон е, че засяга повече горните дихателни пътища и много повече напомня на класическо грипоподобно състояние с хрема, с болки в гърлото, главоболие и отпадналост, но не толкова силна кашлица. Това каза ръководителят на Инфекциозната лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев.

„Никой не казва, че не трябва да се наслаждаваме на празниците, просто трябва да сме малко по-внимателни, да избягваме огромни струпвания на хора и да ползваме маски“, изтъкна още той.

 

„Изследванията във Великобритания до момента показват, че защитата на Омикрон след втора доза на двудозовите ваксини започна да намалява много бързо след първия месец. Това означава, че в периода около третия месец имаме нужда от един бустер, за да стимулираме имунитета до степен да се справи с Омикрон. Знаем, че третата доза стимулира достатъчно имунитета, за да имаме една много добра защита срещу Омикрон“, разясни експертът.

Омикрон може да претовари и най-добрата здравна система, каза той. И добави, че шансът на защитата срещу заразяване след бустерна доза е около 70%, а защитата от тежко протичане е над 80%.

„Решението за ваксиниране на деца е на родителите. Моята препоръка по отношение на децата е да се ваксинират, тъй като независимо, че знаем, че Ковид-19 протича сравнително малко по-леко при тях, има доста смъртни случаи. Има доста деца и с трайни увреждания“, коментира ръководителят на Инфекциозната лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев за „България сутрин“.

Вчера започна ваксинацията на децата между 5 и 11 години срещу Ковид-19 у нас. Те могат да бъдат имунизирани в общо 69 пункта. Д-р Илиев обърна внимание, че при деца под 11 години има един много сигурен профил – до момента са описани единични случаи на много леки форми миокардит като тежко усложнение.

„В Швейцария и в целия ЕС ваксинирането на децата е на дневен ред. Като цяло готовността за ваксиниране е доста по-голяма, отколкото в България. Хората подхождат с по-голямо доверие към властите. Въпреки че в Швейцария има едно малко, но доста гръмогласно антиваксърско движение“, заяви д-р Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Събеседникът изтъкна, че Омикрон е изключително заразен и до момента нямаме категорични данни, че е по-лек или по-тежък от Делта варианта.

„Едно такова огромно количество болни хора, което настъпва в повечето държави по света, може да претовари и най-добрата здравна система. В момента ние имаме много болни с Делта варианта, които са в болници, и това ще се влоши от наличието на Омикрон“, подчерта д-р Илиев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук