Водата в София може да поскъпне до 5,50 лв. за кубик

0
290

Кубик студена вода в София може да струва 5,50 лв., заяви Ивайло Кашчиев, ръководител на сектор във ВиК отдела на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Тази цена се получава на база прага на социална поносимост. Прагът се изчислява като стойността за 2,8 кубика вода на човек на месец не трябва да надхвърлят 2,5% от средния месечен доход в съответния регион. Той допълни, че до момента този праг е бил 4 %, но вече е намален на 2,5 %.

„Ако приемем, че средният доход за София е 600 лева, при действащия праг от 4% това означава цена от 8,60 лева за кубик, при намаления праг е 5,50 лева”, уточни Ивайло Кашчиев.

„Средно за страната средният доход е около 350 лв. на човек. При 4% праг на социална поносимост – това прави 5 лв. за кубик“, посочи той.

В момента цената на „Софийска вода“ е средно 1.47 лева за кубик с ДДС, а средно за цялата страна цената варира около 1.80 лева с ДДС.

Няма механизъм за водни помощи за социално слаби, както е в енергетиката, макар че водата в определена в директива на ООН като основно човешко право, поясни още експертът./Труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук